2019-02-08 08:24:55• hírek • Bede Emőke

Vészharangot kongattak az állatvédők: az ivartalanítás hiánya miatt kiskutyák tucatjai kerülnek utcára

Fotó: Freelife Állatvédő Egyesület Facebook-oldala
Fotó: Freelife Állatvédő Egyesület Facebook-oldala

Az ember nem csak egy „házőrzőt” vagy „kapucsengőt” fogad örökbe vagy vásárol, ha ebet vesz maga mellé, hanem jó esetben hosszú évekre egy négylábú barátot is választ magának. Egy ilyen elköteleződés azonban számos kötelességet is hordoz magában, melyekről sajnos sokan hajlamosak elfelejtkezni.

Annak ellenére, hogy a kutyatulajdonosokat törvény kötelezi a rendszeres oltás biztosítására, a mikrochipes megjelölésre és a négylábúak ivartalanítására, ezekről a feladatokról legtöbben akarva-akaratlanul nem vesznek tudomást, és magát a kutyaelhagyást sem tekintik szabálysértésnek, legyen szó fajtatiszta vagy keverék, városi vagy falusi ebről. Ennek pedig óhatatlanul is a nem kívánt szaporulat az egyik kelletlen következménye, melyet a sokan sokféleképpen orvosolnak. Ki emberségesebben, ki kegyetlen módszereket választva.
 

Utóbbiak közé tartozik többek az a módszer, mellyel egyre többször találkozunk Szatmárnémetiben is: a „gazdi” zsákba vagy dobozba teszi az apró, alig pár napos kutyakölyköket, majd kirakja őket egy szemetes konténerbe, a Szamos-part egyik bokra alatt, vagy egy árokba. Minap például a 16-os lakónegyedben történt ilyen, akkor négy kutyakölyök végezte egy jól bekötött zacskóban, melyet aztán a kukába hajítottak. Hogy megmenekültek, az csak a szerencsés véletlennek köszönhető.
 

Bár a kutyakérdés igencsak megosztja a lakosságot, talán abban mégis mindenki egyetért, hogy az ilyen helyzetek egyértelműen elkerülhetőek lennének, ha a kutyatartók eleget tennének kötelességüknek és ivartalanítanák a kiskedvenceket. A fiatal korban (ivarérés előtt) végzett ivartalanításnak nincs ismert negatív mellékhatása a hobbi célból tartott kutyákra, viszont a gazdát megkíméli a kölykök felnevelése és gazdák keresésének feladatától. A várost pedig attól, hogy gazdátlan, legtöbbször csoportokban bolyongó kutyák garázdálkodjanak az utcákon.
 

A Freelife Állatvédő Egyesület által működtetett, az ipari park közelében található kutyamenhelyen szinte folyamatosan teltház van, így ők sem tudják a végtelenségig befogadni a nem kívánt négylábúakat. Annál is inkább, mivel saját önerőből és az állatbarátok adományaiból tartják fent magukat. Egy maroknyi önkéntes gondoskodik az állatok folyamatos ellátásáról és a kennelek tisztán tartásáról. Mindemellett a napi tevékenységük részeként az örökbefogadásokat is lebonyolítják. Bár azt hihetnénk, érdekük a minél nagyobb számú adoptáció, mégis minden leendő gazdi figyelmét felhívják a kutyatartással járó felelősségre és arra intik őket, csak akkor vegyenek magukhoz egy négylábút, ha az ebről annak rendje és módja szerint gondoskodni tudnak. 


További képekért és újabb információkért érdemes követni a Freelife Egyesület Facebook-oldalát is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: