2019-02-19 13:44:29• hírek • Bede Emőke

Vészharangot kongatott a törvényszék: egyre brutálisabbak a Szatmár megyei gyilkosságok

Évértékelőre hívta össze kedden délelőtt a helyi sajtó képviselőit a Szatmár Megyei Törvényszék. A találkozón mások mellett Remus Nemes is értékelte az általa irányított osztály tevékenységét. 

„Nagyon aggasztó, hogy 2018-ban megszaporodtak a rendkívül erőszakos esetek és megnőtt a emberölések száma is” –fejtette ki a büntetőjogi osztályt vezető bíró, aki azt is hozzátette, hogy a tavalyi év során elkövetett gyilkosságok a korábbi években tapasztalt esetekhez képest jóval brutálisabbak, erőszakosabbak voltak, és több olyan üggyel is találkoztak, melyekben az elkövető nem csak egy, hanem több életet is kioltott. Remus Nemes szerint korábban nem volt jellemző megyénkre ez a fajta erőszakosság, és abbéli reményének adott hangot, hogy 2019-ben nem fogják hasonló esetek borzolni a kedélyeket.
 

A büntetőjogi osztály vezetője emellett azt is közölte, hogy a 2018-ban regisztrált esetek tanúsága szerint a megyében elburjánzott kábítószer-kereskedelem is. Főként azért ad ez aggodalomra okot, mert az iskolákba, a fiatalok köré is egyre nagyobb mértékben szivárognak be a különféle drogok. Nemes kiemelte, folyamatosan együtt dolgoznak a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) munkatársaival annak érdekében, hogy megállítsák ezt a cseppet sem örvendetes jelenséget, illetve kemény kézzel büntetik úgy a fogyasztókat, mint a terjesztőket.



Tavaly a Szatmár Megyei Törvényszék büntetőjogi osztályán egyébként 897 megoldásra váró dosszié került a bírák asztalára, mely mérsékelt növekedést jelent a 2017-es adatokhoz képest, amikor is 798 ügyben kellett eljárniuk. 2018 során végül 799 ügyben született bírói döntés: 517 alkalommal elsőfokú ítéletet mondtak, 282 ügyben pedig már a fellebbezés utáni verdikt hangzott el a tárgyalóteremben. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: