2008-07-19 13:51:48• hírek • Józsa János

Több veszett állat a megyében

 Az év eltelt időszakában több veszettséggel gyűlt meg a bajuk a hatóságoknak, mint 2007. egészében.

A „klasszikus” rókaveszettség mellett egy veszett szarvasmarhát is találtak már a megyében nemrég, ezzel nyolc veszett jószág szerepel immár a megyei nyilvántartásban.

Tavaly egész év alatt hét ilyen esetet jegyeztek a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság igazgatója, Ceică Corneliu közlése szerint. Az intézményvezető felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyeket a rendhagyó helyzetben a megye állattulajdonosainak be kell tartaniuk. Így például nem csak a kutyákat, de a macskákat is kötelesek beoltani a gazdák az emberre is végzetes következményekkel járó kór ellen. A kutyákat ajánlatos kötve tartani, és sétáltatásuk csakis pórázon, szájkosárral történhet — a tulajdonos kötelezően magánál kell hordja az állat egészségügyi könyvét.

Minden egyes kutyaharapásos esetet jelenteni kell továbbá a körzeti állatorvosnak, és ugyancsak kötelező az értesítés, ha a háziállaton szokatlan jeleket vesz észre az ember. A veszettség tünetei: ok nélküli ugatás-üvöltés, nyálfolyás, víziszony, ok nélküli agresszivitás. Ami a veszettséget leggyakrabban hordozó rókákat illeti, a fertőzött állat onnan ismerhető fel, hogy valósággal keresi az ember társaságát, barátságos és feltűnően szelíd.
Szatmár.ro
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: