2010-04-07 15:46:41• hírek • Balog Anita

Veszettség-veszély!

A következő hetekben sokkal nagyobb figyelmet kell szentelnünk kutyáinknak, ugyanis húsvét szombatjának estéjén egy veszett róka tévedt be Szatmárnémeti központjába és elképzelhető, hogy más állatok is megkapták a betegséget. A veszettség terjedése elleni első lépéseket már megtették, a következő hetekben a sintérek is aktívabban dolgoznak majd.

Ilyés Gyula polgármester Kereskényi Gábor alpolgármesterrel és Dr. Dorin Mauerrel közösen tartott sajtótájékoztatót a szombati veszett róka ügyével kapcsolatban. Nagy riadalmat okozott ugyanis az állat az új városközpontban, majd az 1 Decembrie 1918 utcában is, ahol végül a polgárőrökből, csendőrökből és sintérekből alakult csapatnak sikerült elfognia azt. Az állatot egy udvarban fogták el és ölték meg. Mint kiderült, mielőtt elkapták volna, egy macskát is megharapott, így azt az állatot is csapdába kellett ejtsék a sintérek. A veszett róka akkora kalamajkát okozott a városban, hogy emiatt az 1 Decembrie 1918 utca udvarában az ortodox húsvéti misét is az utcára költöztették.

Dr. Dorin Maurer, az Állategészségügyi Igazgatóság vezetője elmondta: az állatot, miután megölték, a hatóság székhelyén felboncolták, az eredmény pedig egyértelműen veszettséget mutatott. Az állatot egyébként a Somesul áruház környékén vették észre a polgárőrök, a szakemberek szerint a róka a Szamos partja mentén ért be a városközpontba. Ilyen esetre - hogy veszett állat a városba keveredett - már négy-öt évvel ezelőtt volt példa: akkor szintén egy róka az egyik lakótelep tömbházának a lépcsőházában járt, amikor elfogták.

Dr. Maurer arra inti a kisállat-tulajdonosokat, hogy a következő hetekben fokozottan figyeljenek állataikra, különösen arra, hogy azok ne kóboroljanak az utcán, hiszen a sintérek a szokásosnál is nagyobb intenzitással dolgoznak majd a kóbor állatok begyűjtésén. A veszettség amúgy meglehetősen alattomos betegség, van, hogy a fertőzöttségtől számítva öt napon belül jelentkeznek a tünetek, máskor évek telnek el tünetmentesen, de végül mégis megjelenik a kór. Az állategészségügyi szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy amennyiben háziállatunk - elsősorban kutyánk, macskánk - viselkedésében változásokat észlelünk, haladéktalanul értesítsük a szakembereket. Amennyiben elmulasztottuk, érdemes kutyánkat vagy macskánkat veszettség ellen beoltatni.

Az igazgatóság emberei a következő napokban a Szamos partját is végigpásztázzák, rókalyukak után kutatva. Szatmár megyében egyébként az év eleje óta tizennégy területet minősítettek fertőzési gócpontnak, ezek közül hetet már sikerült felszámolni. Az egyik ilyen a Remetemező és Szamosborhid környéke, arrafelé veszett görények terjesztik a betegséget, az elmúlt napokban két személyt is megharaptak.

A városvezetők szerint nem kell pánikba esni, csak egy kicsit jobban odafigyelni az állatok viselkedésére, illetve arra, hogy minél kevesebb időt töltsenek gazdátlanul az utcákon. Amennyiben viselkedésük módosul, vagy a polgármesteri hivatalt, vagy az állategészségügyiseket kell értesíteni.


Dr. Maurer, Ilyés és Kereskényi: nyugalomra, de fokozott figyelemre intenek
Dr. Maurer, Ilyés és Kereskényi: nyugalomra, de fokozott figyelemre intenek


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: