2020-02-04 12:47:51• hírek • Bede Emőke

Vészesen öregszik a Szatmár megyei autópark: a kocsik egynegyede már több mint 20 éve szeli az utakat

A romániai gépjárműpark átlagéletkora 15,4 év, mely jóval az EU-s átlag (11 év) alatt van, viszont vannak az országban olyan megyék is, ahol az autók átlagéletkora már a 17 évet is túllépte – derült ki tavaly egy, az autógyártók és -importőrök szövetsége által közzétett tanulmányból.

Míg 2007-ben az országban kb. 3,5 millió autót tartottak számon, addig 2019 végére ez a szám elérte a 6,9 milliót. E drasztikus ugráshoz nagyban hozzájárult az akkori kormány azon döntése, mellyel eltörölték a környezetvédelmi illetéket, ennek köszönhetően ugyanis két év alatt nem kevesebb mint 1 millió autót hoztak be Romániába. S ahogyan azt annak idején sejteni lehetett, az illeték eltörlésével szabad utat nyertek a fiatalnak erős túlzással sem nevezhető járgányok.


Romániában tehát közel 7 millió személyautó volt bejegyezve 2019. december 31-én. A Gépjármű-nyilvántartó Hivatal adatai szerint ezeknek nem kevesebb mint 69,84 százaléka már elmúlt 12 éves, mi több, ezen belül azt is tudni lehet, hogy 22 százaléka már 20 évesnél is öregebb. A 4 évnél fiatalabb személyautók aránya pedig mindösszesen 7,48 százalék volt a tavalyi esztendő végén. Ha elsőre ez nem lenne kellőképp elrettentő adat, akkor eláruljuk azt is, hogy 2009-ben az új vagy alig használt autók aránya még elérte a 38 százalékot. Azt pedig már csak halkan tesszük hozzá, hogy az elemzett időszakban nem csak az öreg autók szám ugrott meg, hanem kifejezetten a dízelmotorosoké is, azaz javában özönlenek hozzánk a nyugatról a dízelbortány miatt kiszuperált kocsik.


Joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon megyénkben is ennyire el van-e öregedve az autópark? A hivatal adatai szerint 2019. december 31-én nem kevesebb mint 116 585 darab személyautó volt bejegyezve megyénkben, mely közel 7 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Sajnos az autók életkorát nézve megyénkben a helyzet rosszabb, mint az országos átlag. A kocsik 78,76 százalékának életkora már meghaladta a 12 évet, sőt 26 százalékuk már legalább 20 éve szeli az utakat. A 4 évnél fiatalabb személyautók helyzete pedig egészen siralmas, arányuk mindösszesen csak 2,92 százalék.


A fentebb említett dízeldominancia Szatmár megyében is tetten érthető: a kicsivel több mint 116 ezer autónak több mint 55 százalékába dízelt tankolnak a tulajdonosok, 44 százalékuk pedig benzint eszik. A fennmaradó 1 százalékot értelmszerűen a legújabb tendenciákat követő elektromos vagy hibrid hajtású autók teszik ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: