2015-06-23 08:41:43• hírek • MTI

Veszélyt jelent Oroszország?

Főleg Oroszországgal összefüggésbe hozható fenyegetésekkel számol a 2015-2019-es időszakra vonatkozó román nemzetvédelmi stratégia, amelyet Klaus Iohannis államfő a bukaresti parlament együttes ülésén ismertetett.

Az alkotmány szerint a nemzetvédelmi stratégiát az államfőnek hivatalba lépése után hat hónapon belül kell elfogadásra a parlament elé terjesztenie. Az új védelmi stratégia szerint Romániának a keleti szomszédságában előidézett instabilitás, a Fekete-tenger térségének befagyott konfliktusai, az energetikai piacok "eltorzítása", a kibertámadások, a terrorizmus jelentenek fenyegetést.

A dokumentum egyetlen államot sem nevez meg a fenyegetések között, azonban Oroszország hatalmi törekvéseinek tulajdonítja a Fekete-tenger térségének fokozódó ingatagságát. A román sajtó ezzel összefüggésben felidézte: tavaly decemberben Oroszország is átírta katonai doktrínáját, amely konkrét veszélyként említi, hogy a NATO támadófegyvereket helyezett határai közelébe, és ide sorolja a tervezett amerikai rakétaelhárító rendszert is, amelyet Romániába és Lengyelországba telepítenek.

Románia a NATO-tagországok kollektív védelmére és saját intézményrendszerének megerősítésére alapozza nemzetvédelmi stratégiáját - mutatott rá Iohannis. Hozzátette: Románia védelmi költségvetésének növelése, a NATO-szövetségesekkel és az Egyesült Államokkal folytatott szoros együttműködése révén bizonyítja eltökéltségét, hogy nem csak fogyasztója, hanem szolgáltatója is akar lenni a közös biztonságnak.

A bukaresti parlament együttes ülésén mondott beszédében Iohannis a nemzetvédelmi stratégia újdonságának nevezte azt, hogy a dokumentum kiterjeszti az ország biztonságának értelmezését mindazon erőforrásokra, amelyek az állampolgárok hétköznapi biztonságát szavatolják, illetve azokra a természeti és kulturális értékekre, amelyek Romániát egyedülállóvá teszik.

A parlamentben kedden vitatják meg és bocsátják szavazásra az új nemzetvédelmi stratégiát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: