2009-10-18 17:25:58• hírek • MTI

Veszélyesebbé válhat

Az új influenza az eddiginél gyorsabb ütemben terjedhet a járványos megbetegedésekkel foglalkozó német Robert Koch Intézet vezetője szerint.

Jörg Hacker, az intézet igazgatója egy vasárnapi interjúban ebből kiindulva elővigyázatosságra és a H1N1vírus elleni oltás beadására szólított fel. Úgy vélekedett, hogy az új típusú influenza nem hasonlítható össze a szezonális influenzával, amely most kezdődik, rendszerint sok fertőzéssel és gyakran halálesettel jár. Az új vírus azonban már nyár óta fertőz, ma is aktív, és további terjedése várható. Hacker szerint épp ezért szükség van arra, hogy az oltóanyag időben rendelkezésre álljon, és a lakosság beoltathassa magát.
A Robert Koch Intézet adatai szerint Németországban eddig 23 ezren kapták meg a fertőzést, és a vírus - bizonyítottan - két halálesethez vezetett - jelentette ki az igazgató, hozzátéve: arra számít, hogy a fertőzések száma az elkövetkező hetekben növekedni fog. Elismerte, hogy az intézet nem tud minden megbetegedésről, de ezt természetesnek nevezte. Nem zárta ki, hogy a fertőzések terjedésével párhuzamosan a halálesetek száma is növekedni fog.
Hacker kijelentette azt is: nem lehet komolyabb következtetést levonni abból, hogy a betegség eddig általánosságban könnyebb lefolyású volt. A közvélemény - mint utalt rá - hajlik arra a nézetre, hogy nem különösebben ártalmas fertőzésről van szó. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a vírus megváltozhat, veszélyesebbé válhat - fogalmazott az igazgató, aki szerint csakis az odafigyelés, az oltóanyag biztosítása és az oltás jelenti az egyetlen alternatívát. Elutasította azt a feltételezést, amely szerint az új influenzából csak a különböző gyógyszergyártók húznak hasznot.
Az intézet igazgatója emlékeztetett arra, hogy Németországban három, az Európai Bizottság által engedélyezett vakcina jöhet szóba, a terhes nők számára most ugyanakkor egy különleges oltóanyagot fejlesztenek ki. Az egyes oltóanyagokkal, illetve azok mellékhatásaival szemben megfogalmazott aggodalmak ellenére úgy vélte, hogy mind a három oltóanyag hatékony és alkalmazható.
Németországban a lakosság tömeges beoltása október 26-án kezdődik. Az oltást első körben a krónikus megbetegedésekben - elsősorban légzőszervi, illetve cukorbetegségben - szenvedőknek, az egészségügyi személyzetnek, illetve a terhes nőknek ajánlották. Ez utóbbiak beoltása a vélt kockázatok miatti aggodalmak miatt - az új oltószer megérkezéséig - valószínűleg későbbre tolódik.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: