2010-06-15 10:48:58• hírek • MTI/Reuters

Veszélyes lehet a gyógyszerrezisztencia

Életeket mentenek a kormányok, a nonprofit szervezetek és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azzal, hogy gyógyszereket juttatnak el a fejlődő országokba, ám nem fordítanak elegendő figyelmet a szerekkel szemben ellenálló kórokozók kialakulására - figyelmeztet egy kedden közzétett jelentés.

A szerek kellő gondosság nélküli szétosztása gyógyszerrezisztenciához vezethet, ezzel éppen azokat az életeket veszélyezteti, amelyek megmentése a célja lenne - állítja a Center for Global Development elnevezésű nonprofit szervezet jelentése.

Mint Rachel Nugent, a tanulmány vezető szerzője hangsúlyozta, a gyógyszerrezisztencia természetes módon alakul ki, ám a szerekkel való ellátás és azok használatának gondatlan gyakorlata szükségtelenül felgyorsítja. A jelentés megállapítása szerint a fejlődő világban gyerekek milliói halnak meg évente például a malária vagy a tuberkulózis baktériumának gyógyszereknek ellenálló törzsei miatt.

2006 óta 1,5 milliárd dollárt - 350 milliárd forintnyi összeget - költöttek a támogatók olyan speciális szerekre, melyekkel a rezisztens baktériumok és vírusok is kezelhetők, és a helyzet további rosszabbodása várható.
A baktériumok és vírusok szinte abban a pillanatban megkezdik kifejleszteni ellenálló képességüket a gyógyszerekkel szemben, amikor először találkoznak velük. Ha a kezelés során nem sikerül teljesen kiirtani a kórokozót, az életben maradt mikrobában olyan genetikai tulajdonságok alakulnak ki, amelyek segítségével a következő találkozásnál már nem lesz számára pusztító a szer.

A központ - amely a globális szegénység és egyenlőtlenség kutatására szakosodott, független szervezet - sürgeti az Egészségügyi Világszervezetet, hogy álljon a szereket vásárló és adományozó gyógyszercégek, kormányok és emberbarátok élére az ügyben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: