2009-06-30 15:38:47• hírek • Gozner Gertrud

Veszélyes fák a parkokban

Hétfő, június 29-én délután leszakadt az István téri park egyik régi fájának korhadt ága, és a sétányra zuhant. Amint Szénási Angélától, a Közterület Fenntartó Szolgálat zöldövezetekért felelős szakemberétől megtudtuk, a hivatal tudott az elkorhadt fáról, csak azt nem sejtették, hogy ilyen hamar ki fog dőlni.

Korábban sok támadás érte a hivatalt, miszerint felelőtlenül csonkítják a fákat. Ellenséges kampányt folytattak ellenünk, még egy magyarországi professzort is elhoztak tiltakozásképpen a lombok ritkítása ellen - magyarázta a hivatal szakembere.

A nyárfákat már korábban kivágták a városban, mert veszélyesek voltak a lakosságra nézve. A hivatal munkatársai tudtak a megrepedt ágról, amely esés közben letörte egy másik fa ágát is, ezért mindkettőt hamarosan ki fogják vágni. Szénási szerint a Kossuth kertben is történhetnek hasonló incidensek, szerencsére ott többségben platánokat ültettek és azok jobban bírják az idő viszontagságait.

Nagyon öreg parkról van szó, elkerülhetetlen hogy a fákat idővel ki kelljen vágni, fiatalításra van szükség. Volt még egy ág, ami elért a régi kórház ablakához, azt is nemrég vágták le zöldövezet karbantartók - fejtette ki a hivatal munkatársa. A park felújítását az is nehezíti, hogy forgalmas útszakaszon található, rengeteg autó jár arra és nagy a gyalogos forgalom - zárta mondanivalóját a hivatal munkatársa.

Dr. Sike Tamás biológus, az EKE munkatársa szerint a fák korhadása egy egészséges erdőben természetes egyúttal hasznos folyamat, ez csak a városban számít szokatlan eseménynek. Ha nem vagdosnák agyba-főbe a fákat nem rothadnának meg korábban. A fák életét megrövidíti a folyamatos csonkolás, a vágási felületen támadnak a kórokozók és a gombák, és fokozatosan kikezdik a fa belsejét - tudtuk meg a biológustól. A korhadt faág egy körülbelül 50-60 éves Szofóra fához tartozott.


A Közterület Fenntartó Szolgálat által megbízott cég kedden elszállította a kidőlt faágat.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: