2009-09-13 16:46:40• hírek • MTI/AP

Veszélyes baktériumok amerikai strandokon

Rendkívül veszélyes, az antibiotikumoknak ellenálló baktériumot találtak Washington állam öt tengerparti strandján, ám a tudósok szerint ez valószínűleg még sokkal több helyen fenyegethet.

Az MRSA (metacillin rezisztens Staphylococcus aureus) korábban főképpen kórházakban fordult elő, de mára már megjelent számos közintézményben - iskolákban, tornatermekben, uszodákban - is. Enyhébb esetekben makacs bőrelváltozásokat okozhat, súlyosabb formájában viszont tüdőgyulladást és más, életveszélyes betegségeket. Sajnos a tudomány egyelőre keveset tud arról, hogy milyen környezetben szaporodik el a kórokozó.

A strandon fellelt törzsekkel kapcsolatban Marilyn Roberts, a seattle-i Washington Egyetem mikrobiológusa arra figyelmeztett, hogy mindenki, aki a partra látogat, veszélyben van. Roberts kutatócsoportja tavaly enterococcust talált a nyugati part számos strandján, ebben az évben pedig a Miami Egyetem kutatóinak megállapításai szerint Dél-Kalifornia partjainak egynegyedén találtak staphylococcust a vízben vagy a parti homokban.
A mikrobiológus szerint tanácsos kerülni a strandolást, vagy legalább néhány óvintézkedéssel mérsékelni a fertőzés kockázatát.

"Okos dolog azonnal lezuhanyozni a tengeri fürdő után. Szabaduljunk meg a ránk tapadt homoktól is és mindenképpen óvjuk a sérüléseket a vízzel és talajjal való közvetlen érintkezéstől. Most meglehetősen veszélyes a tengerparti homokozás és a homokba temetkezés" - tette hozzá Roberts.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: