2009-11-03 15:28:54• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Veszélyben van a költségvetés

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) elvárja, hogy december közepéig fogadják el Románia jövő évi költségvetését, ezt támasztva feltételként a készenléti hitel következő részletének lehívásához, de az ügyvezető kormánynak nincs jogosítványa erre, Lucian Croitoru megbízott miniszterelnöknek pedig az eddigi jelzések szerint nincs esélye, hogy új kormánycsapatát megszavazza a parlament.

Croitorunak és javasolt kormányának a sorsa szerdán dől el, amikor a törvényhozó testület két háza szavaz róla. A Traian Basescu államfő által kormányalakítással megbízott bankembernek azonban aligha van esélye, hogy elnyerje a honatyák többségének bizalmát, mivel a 65 százalékos többséget képviselő ellenzék - a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - továbbra is ragaszkodik  saját jelöltjéhez, Nagyszeben német ajkú polgármesteréhez, Klaus Johannishoz.

Ha Croitoru "elvérzik" a parlamentben, tovább húzódik a kormányválság, nem tudni, hogy Basescu megbíz-e új - az ellenzék által várhatóan továbbra is elutasítandó - politikust kormányalakítással, vagy az elnökválasztás második fordulójáig, december 6-ig hivatalában marad-e ügyvezetőként Emil Boc megbukott, csak a Demokrata Liberális Párt (PDL) tagjaiból álló kabinetje.

Az államfő most megpróbálja megtörni az ellenzéki erőknek ezt az alkalmi szövetségét. Ennek szellemében az egyik jászvásári újságnak adott interjújában felvetette azt az ötletet, hogy a hozzá közel álló PDL ismét szövetkezzen a PNL-lel egy jobboldali koalíció létrehozása érdekében, emlékeztetve, hogy 2004-ben ez a két párt együtt került hatalomra. Azt azonban kizárta, hogy a liberálisok megkapják a miniszterelnöki posztot.


Az IMF szigorú feltételt szabott a következő részlet folyósítása elé
Az IMF szigorú feltételt szabott a következő részlet folyósítása elé


Miközben még nem látni a kormányválság végét, az IMF szigorú feltételt szabott a következő részlet folyósítása elé: december közepéig el kell fogadni a 2010-es költségvetést. Az ellenzék már jelezte, hogy nem kívánja megszavazni Croitoru kormányát, Emil Boc kabinetje viszont csak ügyvezető, azaz megnyirbált hatalommal rendelkezik, így jogilag nem terjeszthet költségvetési tervezetet a parlament elé. Mivel egyetlen romániai politikai erőnek sem áll érdekében, hogy az ország egésze lássa kárát a politikai harcoknak, ugyanakkor egyik fél sem kíván engedni a negyvennyolcból, mindenki "alternatív" költségvetésben gondolkodik.

Boc csapata mindenesetre dolgozik a törvénytervezeten, az ügyvezető kormányfő elképzelhetőnek tartja, hogy nem a kormány, hanem a PDL miniszterei - honatyai minőségükben - álljanak elő büdzsétervvel. További két változat is születőben van, az egyiket a liberálisok, a másikat a szociáldemokraták szerkesztik. Azt azonban még senki sem látja világosan, hogyan lehetne törvényes keretek között elfogadtatni a képviselőházzal és a szenátussal egy jövő évre szóló költségvetést.

Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke és a szövetség államfőjelöltje kétféle megoldást javasol arra, hogy az IMF által szabott határidőre elkészüljön a jövő évi költségvetés. Az egyik az, hogy a büdzsé kidolgozását egy e célból létrehozott, szakemberekből álló parlamenti bizottságra lehetne bízni, amely a pénzügyminisztériummal együttműködve beterjeszthetné a  tervezetet. A másik változat szerinte az lenne, ha Basescu "jobb belátásra térne", és akkor néhány nap alatt új kormánya lehetne az országnak, így időben elkészülhetne a költségvetés is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: