2009-06-24 17:53:21• hírek • Ferenczi Noémi

Veszélyben az oktatás

A gazdasági válság jócsán megviseli a tanügyet is. A tankönyvekre és az infrastrukturális fejlesztésekre szánt összegeket jócskán lefaragta a minisztérium.

Kónya László főtanfelügyelő-helyettestől érdeklődtünk a tanügyet érintő megszorító intézkedéseket illetően. Kérdésünkre elmondta, jelenleg az oktatás alappillérei vannak veszélyben, vagyis a megfelelő mennyiségű tankönyv és az infrastrukturális fejlesztések anyagi fedezete vált bizonytalanná. Szatmár megyének 30%-kevesebb pénzt utalnak ki tankönyvekre, mint a tavalyi évben. Míg 2008-ban körülbelül 40 kiadóval volt szerződése a tanfelügyelőségnek, idén várhatóan feleannyival tudnak szerződést kötni. A tankönyvek megrendelésének, gyártásának és kézbesítésének folyamatának legkésőbb augusztus végén kellene lezárulnia, de egyáltalán nem biztos, hogy ezt a határidőt tartani fogják a tankönyvkiadó cégek.

Az infrastrukturális fejlesztések terén még nagyobb a baj, ugyanis nagyon sok munkálatot nem volt miből kifizessen az önkormányzat a kivitelező cégnek, további problémát okoz, hogy a már megkezdett munkálatokat nincs miből befejezni, a minisztérium pedig semmi jóval kecsegtet. Munkálatok zajlanak például Mikolában, Csomaközön, Kökényesden, Egriben, Avasújvárosban, Dobrán, Csomaközön. Közel 11 millióba kerülnek a már elvégzett munkálatok, illetve még 50 millióra lenne szükség a megkezdett munkálatok befejezésére - magyarázta Kónya.


Nem biztos, hogy minden diáknak jut majd elegendő tankönyv
Nem biztos, hogy minden diáknak jut majd elegendő tankönyv


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: