2009-09-24 16:21:04• hírek • Gozner Gertrud

Veszélyben a megye műemlékei

Szeptember 23-án délben került sor a Kormánybiztosi Tanács következő ülésére.

A gyűlésen Radu Giurca prefektus elnökölt, Aurelia Fedorca és Gabriel Les alprefektusok közreműködésével. Az első beszámolót George Vulturescu, a Kulturális Igazgatóság vezetője tartotta a megyei műemlékvédelem helyzetéről.

Az igazgató bevallása szerint politikai nyomás nehezedik az általa vezetett intézményre, hogy hagyják jóvá a műemléképületeken végzett átalakítási munkálatokat. Az igazgató a Pannónia szálló esetét hozta fel, miszerint annak tulajdonosa, Vasile Tantas kikerülve a megyét egyenesen a minisztériumhoz fordult az építkezési engedély megszerzésért, amit meg is kapott. Ugyanígy a tasnádi polgármesteri hivatal egy ásatási terület felé kívánja terjeszteni a helyi strandot, nem adva időt annak teljes feltárására.

Ha ilyen ütemben haladunk az illetéktelen munkálatokkal, hamarosan minden műemlék eltűnik a megyéből, holott eddig sem bővelkedtünk benne - magyarázta a szakember. A prefektus egyetértett a kulturális igazgatóság vezetőjével, miszerint a külföldi vendégeknek nincs helyben mit megmutatniuk, a legközelebbi látnivalók Máramaros megyében találhatók. Vulturescu ugyanakkor egy szobortervet is beterjesztett a prefektúra elé. Az alkotás a Román Katona Emlékműve lenne, és 300 ezer euróba kerülne az előállítása és a kihelyezése a város valamelyik parkjába.


A helyi hatóságot kikerülve Bukarestben hagyták jóvá a szálló átépítését.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: