2009-08-02 19:07:37• hírek • MTI

Veszélyben a magyarok jogai

A magyar nemzetnek egységesen kell fellépnie a szlovákiai nyelvtörvény bevezetése ellen, mert a jogszabály veszélyes precedenst teremt az EU tagállamaiban élő nemzeti kisebbségek joggyakorlása tekintetében - mondta Winkler Gyula, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti képviselője.

A hétvégén Nagyváradon ülésezett az RMDSZ Bihar megyei választmánya. A rendkívüli ülésen részt vett meghívottként a felvidéki Magyar Koalíció Pártjának (MKP) küldöttsége.  A megbeszélésen Winkler aggodalmát fejezte ki a nyelvtörvény miatt, amely - mint mondta - jelentősen csökkenti a kisebbségek jogait. Winkler szerint az EU-ban nem lenne szabad a nemzeti és az etnikai kisebbségvédelmet a nyelvi vagy szexuális kisebbségek érdekvédelmével azonos keretbe szorítani. Szerinte az európai politikusok nem ellenzik az etnikai és nemzeti kisebbségvédelmet, hanem csak egyszerűen nem értik, nem érzik a kettő között a különbséget.

Winkler valamennyi Kárpát-medencei magyar közösséget képviselő szervezetet arra buzdított, hogy összehangoltan és szolidárisan lépjen fel a nyelvtörvény ellen.

A tanácskozáson elfogadtak egy állásfoglalást, amelyben a résztvevők kérik a szlovákiai parlamentet, hogy vonja vissza a nyelvhasználatról szóló törvény diszkriminatív előírásait. Az ülésen jelen lévők felkérték a magyar európai parlamenti képviselőket, hogy az állásfoglalást juttassák el az Európai Parlament és az Európa Tanács vezetőihez.

Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke hangsúlyozta, hogy a romániai magyarság érdekvédelmi szervezete szolidáris a felvidéki magyarokkal. "Ott leszünk, számíthattok ránk" - mondta Kelemen utalva arra, hogy az RMDSZ képviselői meg fognak jelenni a szeptember 1-jére tervezett dunaszerdahelyi tiltakozó nagygyűlésen.

Rámutatott: a nyelvtörvény bizonyítéka annak, hogyan semmisíthetőek meg egyetlen intézkedéssel a határon túli magyar közösségek hosszú és ádáz küzdelemmel kivívott jogai. Szerinte a jogszabály "öt-tíz éves visszalépést jelent a kisebbségi jogok és a békés együttélés terén".


Winkler: a magyar nemzetnek egységesen kell fellépnie a szlovákiai nyelvtörvény ellen.
Winkler: a magyar nemzetnek egységesen kell fellépnie a szlovákiai nyelvtörvény ellen


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: