2007-12-12 11:41:25• hírek • Szatmar.ro

Veszélyben a Vörös tenger - ökológiai katasztrófa fenyeget

voros_tengerA Vörös-tenger déli kapujához tervezett óriási vízerőmű elképesztő ökológiai kárt okozhat.

A Vörös-tenger déli bejáratához, a Báb-al-Mandeb-szoroshoz tervezett vízi erőmű paraméterei már önmagukban megdöbbentőek: a 150 méter magas és egy kilométer vastag fal 100 kilométer hosszan húzódna az északi parton lévő Jemen és a déli parton lévő Eritrea és/vagy Dzsibuti között. A duzzasztómű várható gazdasági és környezeti hatásairól az International Journal of Global Environmental Issues című lap legújabb számában számolt be egy holland, román és amerikai szakértőkből álló kutatócsoport.

Mivel a világ legnagyobb vízierőművéről lenne szó, nagyon sok pro és kontra érv hangzik el. “Miközben a beruházás hatalmas környezeti kárt okozna, a környezet szempontjából előnnyel is járna, hiszen tetemes mennyiségű energiát állítana elő széndioxid-kibocsátás nélkül” - véli Jaap Hanekamp, a hollandiai Middelburgban lévő Roosevelt Akadémia kutatója, a cikk egyik társszerzője.

Az erőműnél a nap energiáját, vagyis a párolgást használnák fel arra, hogy csökkentsék a gát Vörös-tenger felöli oldalán lévő vízszintet. Így az Indiai-óceán (Ádeni-öböl) irányából magasabb szintről érkező víz hajtaná meg a turbinákat.Hanekamp szerint feltétlenül szükség van egy ilyen beruházásra, hiszen az olyan megújuló energiaforrások, mint a nap vagy a szél nem képesek kielégíteni a térség napról-napra növekvő energiaigényét. Más kutatók szerint viszont olyan mértékű környezeti kárt okozna, ami megkérdőjelezi a projekt létjogosultságát.

A tenger területe a mai mintegy 450 ezer négyzetkilométerről ötven év alatt a kétharmadára csökkenne, 300 év alatt pedig az egyharmadára – írják a tanulmány szerzői. Ugyanakkor a “kirekesztett” víz megemelné az óceánok vízszintjét. A tanulmány szerint az első ötven évben 12 centiméteres emelkedést idézne elő a világtengerek szintjében, 300 év alatt pedig ez az érték 30 centiméter lenne. “Ugyanennyi energia szénnel történő előállítása sem okozna ilyen mértékű emelkedést a világtenger vízszintjében” – érvel Peter Bosshard, az International Rivers Network természetvédelmi szervezet vezetője. A

Amennyiben megvalósul a beruházás, az energiatermelés csak legalább ötven év múlva indulhat meg 18-19 ezer MW teljesítménnyel, ugyanis ennyi idő kell ahhoz, hogy a párolgás révén mintegy 100 méterrel csökkenjen az elzárt Vörös-tenger vízszintje. A csúcsteljesítményt (50 ezer MW) csak közel 300 év múlva lehetne elérni, hiszen ekkorra csökkenne több mint 600 méterrel a Vörös-tenger vízszintje. Ez viszont lehetetlenné tenné a hajózást, vagyis megszűnne az Európa és Ázsia közötti rövid hajózási útvonal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: