2008-01-09 11:16:47• hírek • Szatmar.ro

Veszély forrásai is lehetnek az energiatakarékos izzók

izzoAz EU országaiban lassan kiszorulnak a hagyományos izzók, pedig az újak veszélyt jelenthetnek.
Hamarosan az Európai Unió tagállamaiban már csak energiatakarékos izzókat lehet vásárolni, de a hagyományos izzók teljes kivonásának akadnak ellenzői is. Egyesek szerint az új izzók migrént okoznak, mások szerint a fényérzékenyeknél megnöveli a bőrkiütések gyakoriságát, végül vannak, akik az összetört izzókból kiszabaduló, agykárosító higany miatt aggódnak.
 
Talán senkit nem lep meg a hír, hogy előbb-utóbb minden új dolognak kiderülnek a hátrányai is. Nincs ez másként az energiatakarékos izzókkal sem, amelyek nemrégiben kerültek a figyelem középpontjába: az EU legújabb irányelvei szerint az üvegházhatású gázok csökkentésének érdekében a közeljövőben minden tagállamban át kell majd térni a hagyományos izzókról az energiatakarékosra.

Ha ez bekövetkezik, a számítások szerint kontinensünkön az elektromos áram előállításában mindmáig nagy szerepet játszó szénerőművekből évente mintegy 20 millió tonnával kevesebb széndioxid kerülne a levegőbe, ráadásul a fogyasztóknak is kisebb lenne a számlájuk. Csakhogy vannak olyan érdekvédő csoportok, amelyek a modernebb izzók hátrányaira is felhívják a figyelmet.

Higanyt tartalmaznak

Az Environment Agency elnevezésű brit környezetvédelmi szervezet ugyan nem a takarékos izzók ellen szólt a BBC News híre szerint, ám arra figyelmeztetett, hogy a modern izzók dobozán nem tüntetik fel megfelelőképpen a hulladékkezelési útmutatót. A takarékos izzók ugyanis, bár kis mennyiségben, de higanyt tartalmaznak, amely a világítótestek sérülése vagy törése esetén a levegőbe kerülve veszélyt jelenthet.

Az Environment Agency szerint a vásárlókat pontosan tájékoztatni kellene arról, hogy mit tegyenek, ha egy ilyen izzó összetörik: nem szabad a törött izzó darabjait összeporszívózni és a szemétbe tenni, hanem gumikesztyű segítségével egy lezárható zacskóba kell összegyűjteni. Ugyanakkor fontos, hogy ha megsérül vagy szétpattan egy ilyen izzó, ne lélegezzük be a kiszabaduló gázokat. Épp ezért 15 percre ajánlatos elhagyni a helyiséget, aztán pedig alaposan kiszellőztetni. Az összetakarított és zacskóba zárt maradványokat pedig külön, erre a célra fenntartott helyen kell elhelyezni.

A BBC News-nak nyilatkozó Dr. David Ray, a nagy-britanniai Nottingham Egyetem toxikológusa ugyanakkor túlzottnak tartja az aggodalmakat: egy-egy takarékos izzó átlagban 6-8 mg higanyt tartalmazhat, amely ugyancsak csekély mennyiség. Az igaz, hogy a belélegzett higany károsítja az agyat, ám ennél jóval nagyobb mennyiség esetén kell csak veszélytől tartani. A kutató szerint nem egyetlen izzó okozza a gondot, hanem az, ha egy tucat izzó törik össze zárt helyiségben.

Ilyenkor valóban fokozott elővigyázatosságra van szükség, ám ilyen jellegű balesetek inkább csak az előállító üzemekben fordulnak elő, nem pedig otthon. Mindazonáltal a toxikológusok, a környezetvédők és a legnagyobb izzógyárak képviselő abban egyetértenek, hogy a használt izzókkal kapcsolatos hulladékkezelésről bővebb információval kell ellátni a fogyasztókat, a kereskedőket pedig kötelezni kell arra, hogy az ép, ám használt energiatakarékos izzókat visszavegyék.

Bőrkiütés, migrén és epilepsziás roham?

Angliában mindemellett több egészségügyi társaság is aggodalmát fejezte ki a hagyományos izzók teljes tilalma miatt. A British Association of Dermatologists (Brit Bőrgyógyászok Társasága) arra hívta fel a figyelmet, hogy pácienseinek egy részénél gondot okozhat az energiatakarékos izzó használata. Tapasztalataik szerint ugyanis az új izzók használata egyes fényérzékeny betegeknél megnöveli a bőrkiütéses jelenségek számát. A szervezet szerint az ilyen betegek számára mindenféleképpen fenn kellene tartani egy kiskaput, ahhoz hogy tüneteik ne súlyosbodjanak.

Az ugyancsak a szigetországban működő, a migrénben szenvedőket támogató Migraine Action Association azt állítja, hogy az újfajta izzók a migrénes fejfájás kialakulását is elősegíthetik. Ehhez nagyban hozzájárulhatott az, hogy az energiatakarékos izzók régebbi fajtái erősen vibráltak, ami zavarólag hatott a szemre. A legmodernebb takarékos izzóknál azonban sikerült már kiküszöbölni ezt a vibrálást.

A régebbi típusú takarékos izzókról egyes kutatók azt is kimutatták, hogy az epilepsziás rohamra hajlamos embereknél elősegítik a roham kialakulását, ám a BBC News riportja szerint a legújabb izzóknak ezt a mellékhatását is sikerült kiszűrni.

A Greepeace aktivistája a brit hírportálnak úgy vélekedett, hogy a fogyasztókat valóban tájékoztatni kell a fenti problémákról, ám úgy tűnik, ezek nagy része orvosolható. Az energiatakarékos izzók használata pedig egyértelműen csökkenti a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok mennyiségét.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: