2019-07-18 06:17:08• hírek • Bede Emőke

Vérüket adták, hogy másokat megmenthessenek

Nemrégiben a Szatmár Megyei Vérközpont megkongatta a vészharangokat: drasztikusan visszaesett a véradók száma, melynek okán egyre kevesebb vértartalékkal rendelkezik megyénk.

A belügyminisztérium szervei, azaz a rendőrség, a csendőrség, a határrendészet és a tűzoltóság munkatársai az ilyen kritikus helyetekben az elsők között vannak, akik véradományukkal segítenek embertársaik megmentésében. Nem volt ez másként július 17-én, szerdán sem, amikor a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség több fiatal munkatársa is megjelent a szatmári vérközpontban, hogy véradományával segítsen orvosolni ezt a nehéz helyzetet.


Dr. Doina Crisan, az intézmény vezetője korábban elmondta, sajnos sosincs annyi vér, mint amennyivel biztonságban érezhetnénk magunkat. Jelenleg az AB4-es Rh negatív és pozitív, B3 Rh negatív és pozitív, valamint 0.1-es Rh negatív vércsoportokból van hiány, viszont ez az adat napról napra változhat, így minden donort szívesen fogadnak. Hogy mennyi vérre van szükség, azt egyszerre több tényező is befolyásolja, pl. hány transzfúzióra szoruló pácienst kezelnek a kórházban vagy hány sürgősségi műtétre kerül sor egységnyi idő alatt. Emellett a vértartalékok egy részét azon rákos betegek kapják meg, akiknél a kemoterápiás kezelés miatt veszélyes vérszegénység lépett fel.


A helyzeten pedig az sem javít, hogy nyáron drasztikusan lecsökken a véradók száma, mivel ebben a periódusban az emberek inkább a belföldi vagy külföldi, többnyire mezőgazdasági szezonmunkával töltik el napjaikat. Ennek okán a nyári hónapokban a szokásosnál is nagyobb szokott lenni a központban tapasztalható utánpótlás-hiány. Az intézmény vezetője mindenkit arra buzdít tehát, éljen ezzel a lehetőséggel, s ezáltal adjon másoknak is lehetőséget az életre.


Vért minden 18. életévét betöltött egészséges, tehát fertőző betegségektől nem szenvedő, legalább 50 kilogrammos személy adhat, ám azt fontos tudni, hogy a véradás előtt nem ajánlatos alkoholt vagy zsíros ételeket fogyasztani, illetve az is várjon még egy kicsit a véradással, aki az adományozás előtti egy-három hónapban antibiotikum kúrán, sebészeti vagy fogászati beavatkozáson esett át. A vérközpontban minden reggel várják a jelentkezőket, akiktől átlagosan 450 millilitert vesznek le. Cserébe a véradók egy fizetett szabadnapot, hét ételjegyet, illetve egy ingyenes véranalízisen való részvétel lehetőségét kapják, viszont talán ettől fontosabb a morális elégtétel, mely szerint adományunkkal emberéleteket menthetünk meg.


Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: