2011-10-27 15:31:20• hírek • Balog Anita

Vért adnak a csendőrök

A vérközpontban uralkodó hiányt enyhítenék a csendőrök a november elsején kezdődő akciójukkal.

- A csendőrök nem csak a rend helyreállításával és megtartásával kapcsolatos akciókkal szolgálják a közösséget, hanem a közösség bármilyen nemű gondjának a megoldásában részt vesznek - kezdte csütörtöki sajtótájékoztatót Camelia Lucut, a Szatmár Megyei Csendőrség sajtóreferense. Ezzel vezette fel a Csendőrség idei véradási akcióját, amelyben száz alkalmazott fog önként részt venni. A Szatmár megyei alakulat az előző években is rendszeres látogatója volt a Vérközpontnak, most azonban az országos akcióval hangolták össze a véradást.

Dr. Doina Crisan, a Szatmár Megyei Vérközpont vezetője elmondta, jelen pillanatban is vérhiány van a megyében, elsősorban RH negatív 0-ás, A2-es, B3-as és AB4-es vérből van hiány. A vérhiány miatt pedig van, hogy a kórházak operációt kénytelenek elhalasztani. A doktornő szerint az utóbbi két hétben drasztikusan csökkent a donorok száma, bár észlelhető az az örömteli tendencia is, hogy egyre több fiatal ad vért. A tavalyi, 2010-es évben egyébként a Szatmár megyei központ országos szinten első helyezett volt a leadott vér-adagok tekintetében, idén eddig 9 ezer adag vért vettek le.

A véradáshoz egy személy a következő feltételeknek kell megfeleljen: legalább 18 évesnek kell lennie, a nők esetében a 55 kilogramm, a férfiak esetében a 60 kilogrammos testsúly az elvárás, valamint mindkét esetben a 110/70-es vérnyomás. Nem adhatnak vért az inzulinfüggő cukorbetegek, a hepatitisz, TBC, szifilisz betegek vagy egyéb súlyos pszichikai betegségekben szenvedők. Fontos, hogy a leadott vérben megfelelő legyen a vértestek aránya is.

A véradók a következő előnyökben részesülnek: hét darab élelmiszerjegyet kapnak, egy szabadnapot a munkahelyről illetve egy ingyenes vérvizsgálaton is átesnek.

Sajtótájékoztató a csendőrségen

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: