2012-10-08 13:46:17• hírek • Póti Orsolya

Versenyre és szemináriumra készülnek a Langdon Down tagjai

Ezen a héten a Langdon Down Transilvania Egyesület egy 4 kedvezményezettből és 4 kísérőből álló csoportja részt vesz október 9-10 között a Temesváron megrendezésre kerülő Regionális Specális Olimpián, majd ezt követően október 12-13 között Craiován egy nemzetközi szemináriumon.

A négy kedvezményezett - Palinkás Helga, Szabó Rodica Cristina, Kerti Oszkár és Toca Ciprian - a regionális olimpián tornában és Bocce játékban fognak megmérkőzni számos résztvevő hasonló intézmény kedvezményezettjeivel. A fiatalok remélik, hogy ez alkalommal is sikerül érmeket szerezniük.

A Craiován tartandó két napos szeminárium egy nemzetközi pályázat része, melynek címe: "Down-szindrómás személyek önálló életének kialakítási lehetőségei". Ennek a szemináriumnak a romániai főszervezője a Langdon Down Oltenia Egyesület. A szemináriumon résztvevő hazai számos intézmény mellett, a külföldi partnerszervezetek képviselői is jelen lesznek, így a hollandiai Downkids International, a törökországi Down Sendromu Dernegi és a bulgáriai FDIN "Detski Jelania".

"A szeminárium gazdag programot biztosít minden résztvevőnek - szakembereknek és kedvezményezetteknek egyaránt. A szakembereknek lehetőségük lesz részt venni számos előadáson melyeknek főbb témái a Down-szindrómás személyek fizikai és szellemi egészségének megőrzése, az önálló életre való nevelésük, oktatásuk és szociális integrációjuk, valamint egy egy napos képzésben részesülhetnek, melynek keretében innovatív módszereket sajátíthatnak el a társadalomban való önálló életre való nevelésben és a matematikai kompetenciák fejlesztésében Down-szindrómás személyekkel való munkájukhoz" - nyilatkozta Gnánd Gábor, a szatmárnémeti Langdon Down Transilvania Egyesület programvezetője.

"A matematikai kompetenciák fejlesztése Down szindrómás személyeknél" című képzést a szatmári egyesület szakembere, Gnándt Gábor biztosítja majd. A kedvezményezettek sem maradnak tanulás és élmények nélkül, mivel már az első napon ők is szerepet kapnak, bizonyítva tehetségüket és tudásukat művészi előadások bemutatásával. A szatmárnémeti Langdon Down Transilvania Egyesület csoportja egy cigány táncot mutat be a szeminárium résztvevői számára.

A szemináriumon a tanulásra is lehetőség nyílik, mivel itt kerül majd bemutatásra egy számítógépes elektronikai platform is, melynek segítségével akár írás-olvasási nehézségekkel küzdő Down szindrómás személyeknek is lehetőségük adódik számítógép kezelésre és akár internetes kapcsolattartásra másokkal. A szeminárium keretében bemutatják a "Down-szindrómás személyek mentálhigiénéje" című könyvet is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: