2009-08-16 18:19:21• hírek • MTI

Versenyeztek a székely ásványvizek

Negyven székelyföldi település ásványvize versenyzett a hétvégén a Tündérek Bora címért a háromszéki Kézdiszentkereszt nevű faluban szervezett Borvíz Ünnepén.

A helyiek borvíznek nevezik az ásványvizet, amely több ezer helyen, változatos ásványi tartalommal tör a felszínre Székelyföld valamennyi pontján.
A nagy hozamú források vizét palackozzák, a kisebb forrásokat napi használatra, népi gyógyfürdők üzemeltetésére használják. Ez utóbbiak számát csak a Hargita-hegység térségében 103-ra becsülik a szakemberek.

 

Az Aquarius - Borvíz Ünnepe célja felkelteni az érdeklődést Székelyföld legnagyobb kincse, az ásványvíz iránt - hangsúlyozta megnyitó beszédében Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke.
A palackozatlan vizek versenyének nagydíját, a Tündérek Bora címet idén a kézdiszentkereszti Venus forrás nyerte el. Második helyen végzett a bibarcfalvi Szonda forrás, harmadik díjat pedig a mikóujfalusi Bedő forrás kapta.
A palackozott vizek közül a bibarcfalvi borvíz nyerte el az Aquarius királynője címet, második helyezett az előpataki, míg a harmadik helyezett a bodoki ásványvíz lett.
A Székelyföldön hagyományosan borvízzel készül a palacsinta, így a Borvizek Ünnepén palacsintasütő-versenyt is rendeztek.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: