2011-04-11 15:50:18• hírek • Szatmár, Csengersima, halászat

Ha itt a nyár, ugye komám, irány a tópart

A Szatmárhoz legközelebb eső tó egy csodás természetvédelmi területben található a határ másik oldalán.

„Ha itt a nyár, ugye komám/A víz az égnek szalutál/ És vígan lépked, akár egy tornász/ Így megy a nagy ho-ho-ho-horgász", énekelte sokunk kedvenc mesefigurája. Igen ám, de honnan szerezzünk egy tavat, kérdezzük mi "városbéli puhányok", akiket gyötör a láz, és fogalmunk sincs arról, hogy alig tíz-tizenkét kilométer választ el egy pazar, érintetlen természet ölelte halásztótól.

Ha reggel Szatmárnémetiben autóba szálunk, percek alatt elhagyhatjuk az országot és máris  Csengersimában vagyunk, ahol a posta melletti letérőnél jobbra fordulunk és semmi perc alatt kiérünk a  vízterületre érkezünk, amely négy csodás kis gyöngyszemet, négy remek mesterséges tavat rejt magában. A nemrégiben megejtett „keresztelőn" ezek a Németi, a Szatmár, a Csenger és a Sima neveket kapták, ezzel is jelezve: ezen tavak egy hidat hivatottak képezni a határ két oldalán élő természetbarátok között.

Horgászni egyelőre csak a Németi nevű tóban lehet, a másik három az elképzelések szerint az utánpótlást biztosítja majd úgy víz, mint hal tekintetében. Utóbbiból számtalan faj úszkál a nevezett tavakban, a derékhadat a különböző keszegfajták (bagolykeszeg, vörösszárnyú keszeg, bodorka), a compó, az amur és a kárász valamint egy compó-pontykeverék, továbbá természetesen a pontyok alkotják.

A rendkívül mohó kárászok igen könnyen horogra akadnak, ám akinek más fajokra fáj a foga, azok adott esetben nem csak teljes felszerelést kaphatnak a helyszínen, hanem egy-két jó tanácsot is. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy abban az esetben, ha valaki felszerelést akar bérelni, kéretik ezt 24 órával korábban jelezni. Akinek egy igazi nagy hal akad a horgára, annak feltétlenül tudnia kell, hogy a 3000 forintos napijegy fejében három kilóig bármilyen halat hazavihet. Az annál nagyobb példányokat azonban szigorúan vissza kell dobni, megteremtve ezzel a lehetőségét annak, hogy másokat is hasonló sikerélmény érjen. Összesen két darab, legfeljebb három kilós pontyot, amurt vagy afrikai harcát illetve négy kiló kárászt tervezhet be a szerencsés horgász az esti üstbe.


A biztos fogásra várva a Németi-tó partján
A biztos fogásra várva a Németi-tó partján


Ha már az üstnél tartunk, a napi jegy fejében természetesen bárki a helyszínen el is készítheti az aznapi fogást. Amikor majd beindul az éjszakai horgászat is, akkor sátorozás és az éjszakai fogás lehetősége is bárki rendelkezésére áll.

A tórendszer egy több száz hektáros természetvédelmi területen fekszik, ahol Felső Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság erőfeszítéseinek köszönhetően a kerékpáros turizmus is komoly fejlődésen ment át. Így, a társaság azon része, aki esetleg nem szeret horgászni, tehet egy biciklis túrát az érintetlen természet ölében, miközben a társaság másik része a vacsoráról gondoskodik a 3,5 hektáros Németi-tó partján.

Akiben sikerült felkelteni az érdeklődést egy tartalmas hétvégi horgászás iránt, az bővebb információkat Szatmárnémetiben a Darai út 10 szám alatti, valamint a Hegyi út (Lucian Blaga) CU 22 szám alatti horgászüzletekben, vagy Varga Józsefnél a 0744 852 247-es telefonszámon, illetve Csengersimán Osváth Ferencnél, a Fekete István Környezetvédelmi és Horgász Egyesület elnökénél a szerezhet.


Konkurrencia vagy sorstárs - mert együtt halászni jó
Konkurrencia vagy sorstárs - mert együtt halászni jó


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: