2008-02-06 12:00:14• hírek • Anna Szelényi

10 tipp az első munkanaphoz

Rettegsz az első munkanaptól? Mi segítünk legyőzni félelmeidet!

A frissen végzetteket sok esetben sokk éri, mikor legelőször a munkapiacra kerülnek, és felfedezik, hogy ez egyáltalán nem olyan, mint amilyennek gondolták.

Tehát:

Légy realista!

A legtöbb végzős ideális módon képzeli el munkahelyét. Ők azt szeretnék, hogy a cég tárt karokkal fogadja őket, ők oldják meg a legnehezebb problémákat és a végén elégedetten távozzanak. De ez nem így van. Az első megbízások nem lesznek igen fontosak sem érdekesek.
Tehát várd a legrosszabbat és reméld a legjobbakat.

Szervezettség

Az egyetemi élet egyáltalán nem hasonlít a munkahelyi körülményekhez. Ha akkoriban stílusosnak tűnt a rendetlenség az íróasztalodon, most csalódnod kell, hiszen az irodában egy cseppet sem az. Ha kollégáid látják, hogy szétszórt és rendetlen vagy, azt fogják gondolni, hogy ilyen vagy a munkavégzést illetően is. Tehát ne adj okot a kétkedésre.

Utánozd őket!

Az első nap kaphatsz olyan megbízásokat, amelyeket nem fogod tudni, hogyan végezd el.  A titok a megfigyelésben rejlik. Figyeld meg, mit csinálnak a többiek, és cselekedj hasonlóképpen.

Találd meg a helyed!

Ha eddig azt csináltál, amit akartál, most már egy csapat tagja leszel.  Fel kell fedezned, milyen helyet foglalsz el a csapatban, és milyen összeköttetésben állsz a többiekkel.

Hallgass és figyelj!

Minél hamarabb meg kell tanulnod kommunikálni a többiekkel és ezt a legjobban akkor érheted el, ha meghallgatod őket. Tartsd meg a vizuális kontaktust, érts egyet és vond le a konklúziókat.

Merj!

Ha egy új helyzettel kerülsz szembe, hajlamos vagy félreállni, de az első napon ajánlott, hogy ne tedd ezt. Mutasd meg, hogy van merszed. A lényeg a kezdeményezőkészségben rejlik. Légy aktív, de nem agresszív.

Siess!

Az idő pénz, és a főnökeid elvárják, hogy gyorsan és jól dolgozz.  Ne hagyd, hogy elvonják a figyelmedet, és tartsd a munkaritmust.

Maradj nyugodt!

Az iskolai években természetesnek tűnt, ha elvesztetted a türelmedet. Már várható volt, hogy jelenetet rendezel.  Ennek ellenére a munkahelyeden meg kell tanulnod kontrollálni magad. Ha már az első munkanapon kitörsz, az minden bizonnyal nem a profizmus látszatát fogja kelteni.
Tehát tanulj meg ötig számolni, lélegezz mélyeket és tarts egy szünetet, ha úgy érzed, nem bírod tovább.

Illeszkedj be!

Az mindennapi életben megválogathatod barátaidat, de a munkahelyen nem választhatod ki kollégáidat. Természetes, hogy nem fogsz mindenkit kedvelni. Sőt, mi több, sokan lesznek, akik téged sem fognak kedvelni. Ha nehéz emberekkel kell együtt dolgoznod, a legjobb dolog, amit megtehetsz az, hogy kerülöd őket. Ne hagyd, hogy ellenségeskedés alakuljon ki közöttetek.

Segíts magadon!

Bizonyára számos problémával kell majd szembenézned és most nem lesz egy tanár, aki segít majd eligazodnod. Most saját magadra számíthatsz csak. Ha megakadsz, és nem tudod hogyan tovább, gondolj a legjobb megoldásra és kérd ki feletteseid véleményét.  Minden bizonnyal értékelni fogják, hogy a munkádra gondolsz. Ez pedig természetesen nem egy rossz kezdet!

Sz. A.





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: