2011-10-28 13:10:51• hírek • Póti Orsolya

Irodalmi tanácskozással kezdődött a Szilágyi Domokos Napok

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) és a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ Szilágyi Domokos költő halálának 35. évfordulója alkalmából szervezett  rendezvénysorozatot október 28-29. között.

A rendezvényt október 28-án, péntek délelőtt a szatmárnémeti Astoria Szálló nagytermében nyitották meg több órás irodalmi tanácskozással. A meghívottakat elsőként Muzsnay Árpád, az EMKE alelnöke köszöntötte, majd Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti alpolgármestere vette át a szót.

„Úgy gondolom Szilágyi Domokos életműve és kultuszának ápolása nagyon fontos. 1993-ban állítottuk a szobrot a költő emlékére, ez jelképe annak a tiszteletnek, amit a város költő iránt érez. És ezen a tendencián nem változtatott az sem, hogy napvilágra kerültek a költőről olyan dolgok, amelyek számos vitát váltottak ki az erdélyi értelmiség körében." - mondta el Kereskényi Gábor.

A programtól eltérően a tanácskozás első felét Bertha Zoltán budapesti irodalomtörténész vezette, ugyanis Dávid Gyula irodalomtörténész más elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni a rendezvényen.

Az értekezés a neves irodalomtörténész, Láng Gusztáv „Szilágyi Domokos és líránk modernizációja" című előadásával kezdődött. „A magyar irodalom fejlődési folyamatában nem feltétlenül a magyarországi költészet játszik vezető szerepet, hanem a kisebbségnek is jelentős szerepe van ebben. Így az erdélyi költők közül a Szilágyi Domokosé is hatott az egész magyar lírára. (...) Sajnálatos módon a mai napig fennáll a központ és a periféria viszonyában az, hogy a központ rangosabb, és nem tudja belátni azt, hogy a periféria tartalmasabb. A periféria beletörődött a modern vezetésbe, így a neoavantgárd jegyében igyekezett megújulni." - mondta el Láng Gusztáv.

Láng Gusztáv előadását követően Pop Felician költő értékezésére került sor, aki román perspektívában emlékezett a költőre. Ezután „Test-kép-írás - Önreprezentációs alakzatok a Szilágyi-lírában" címmel került sor Borbély András költő előadására. A tanácskozás első felében a résztvevők Korpa Tamás irodalomtörténész és Szilágyi Zsófia Júlia irodalomtörténész előadását követhették figyelemmel.

A tanácskozás második fele Láng Gusztáv vezetésével zajlott. Ennek keretében Jánosi Zoltán, Pécsi György és Bertha Zoltán tartott előadást.

16 órától kerül sor Szilágyi Domokos szatmári szobrának megkoszorúzására, a Ravensburg sétányon. A rendezvénysorozat szombaton a Máramaros megyei Nagysomkúton, Szilágyi Domokos szülőfalujában folytatódik, ahol 10 órától ökumenikus istentiszteletet tartanak, amit a költő emléktáblájának megkoszorúzása követ. 15 órakor már a kolozsvári Házsongárdi temetőben emlékeznek Szilágyi Domokosra, majd 16.30-tól a Kolozsvár Társaság székházában tartanak kerekasztal-beszélgetést Szilágyi Domokos a mai emlékezetben címmel.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: