2013-01-27 13:40:10• hírek • Póti Orsolya

Vers- és prózamondóverseny zárta a Magyar Kultúra Hetét

Több mint ötven diák vett részt a négy kategóriában megrendezett vetélkedőn. Érkeztek versenyzők Nagybányáról, Vásárosnaményból, Nyíregyházáról, Hajdúböszörményből és természetesen Szatmár megye különböző iskoláiból.

Színvonalas vers- és prózamondó versennyel zárult a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat, melyet immár VII. alkalommal rendezett meg a Szatmárnémeti Ady Endre Társaság támogatói, partnerei közreműködésével. A zárórendezvény, azaz a Vers- és prózamondó verseny szervezésében oroszlánrészt vállalt a Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium, amely egyúttal otthont is adott a rendezvény első felének - magának a vetélkedőnek - január 26-án, szombaton.

A díjátadó gálára vasárnap délelőtt 10 órától került sor a Dinu Lipatti Filharmóniában, ahol diákok, szülők és tanárok gyűltek össze azért, hogy megtudják kik lettek a verseny legjobbjai. A közönséget Méhes Kati színművésznő, az Ady Endre Társaság tagja köszöntötte, majd örömét fejezte ki az iránt, hogy ilyen szép számban jelentkeztek diákok a versenyre és, hogy jobbnál jobb produkciókat hallhatott a zsűri.

A díjátadón továbbá felszólalt Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatónője, aki megköszönte a diákok és a felkészítő tanárok részvételét. Az ünnepséget Gnándt Gréta énekei tették még hangulatosabbá, majd az egyes kategóriák első díjazottjainak produkcióit hallgathatta meg a közönség.

A diákok előadása után a felkészítő tanárokat díjazták a szervezők, ezt követően pedig az emléklapok kiosztására került sor. Végezetül a négy kategória első három helyezettjét és dicséreteseit hívták színpadra, valamint különdíjakat is kiosztottak a versmondók és a szavalók között.

Az A. csoportba jelentkezők, azaz az I-III. osztályos diákok egy verset kellett előadjanak Kovács András Ferenc, Páskándi Géza, Jánk Károly gyermekversei közül vagy a magyar irodalom gyermekverseiből. Ebben a kategóriában Káadas Barbara nyerte meg a versenyt. A B. csoportban versenyzők egy szabadon választott részletet kellett előadjanak a modern magyar gyermekprózából - Szabó Magda, Méhes György, Bálint Ágnes, Böszörményi Gyula vagy a mai magyar gyermekirodalom más képviselőjétől. A kategória első helyzettje Csapó-Ilyés Fruzsina lett.

A C. csoportban versenyző diákok egy szabadon választott verset kellett előadjanak Arany János költészetéből. A legjobb előadónak Jánk Anna bizonyult. A D. csoportba jelentkezők, azaz a X-XII. osztályos diákok egy, a magyar irodalomból szabadon választott verset adtak elő. A kategória győztese Huszti Brigitta lett.

A rendezvényen a szatmári iskolák közül képviseltette magát a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, az Aurel Popp Művészeti Liceum, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, az egri, a lázári, a patóházi iskolák, valamint az Avram Iancu Gimnázium, a Ion Creanga Gimnázium, a Vasile Lucaciu Gimnázium és a Balcescu-Petőfi Gimnázium, de érkeznek diákok Nagybányáról, Vásárosnaményból, Nyíregyházáról és Hajdúböszörményből is.

Az A. csoport díjazottjai:

I. díj: Kádas Barbara (Kölcsey Ferenc Főgimnázium)
II. díj: Csapó-Ilyés Panna (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum)
II. díj : Kása Petra (Lázári Petőfi Sándor Technológiai Líceum)
II. díj: Pataki Édua (Kölcsey Ferenc Főgimnázium)
III. díj: Tóth Imelda ( Lázári Petőfi Sándor Technológiai Líceum).

A B. csoport első három díjazottjai:

I. djí: Csapó-Ilyés Fruzsina (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum)
II. díj: Polacsek Eszter (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum)
II. díj: Kovács Szandra (Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium)
III. díj: Telegdy Áron (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum)
III. díj: Pfeifer Melany (Avram Iancu Általános Iskola)

A C. csoport díjazottjai:

I. díj: Jánk Anna (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum)
II. díj: Átyim Laura ( Kölcsey Ferenc Főgimnázium
III. díj: Antal Júlia (Kölcsey Ferenc Főgimnázium)

A D. csoport győztesei:

I. díj: Markó Botond (Nagybányai Németh László Líceum)
I. díj: Huszti Brigitta (Kölcsey Ferenc Főgimnázium)
II. díj: Galiger Barbara (Kölcsey Ferenc Főgimnázium)
II. díj: Hodosán Dóra ( Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium)
III. díj: Hart Edina (Kölcsey Ferenc Főgimnázium)
III. Orzac Lilla (Nagybányai Németh László Líceum)

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: