2020-01-17 17:28:17• hírek • Bede Emőke

Vers- és prózamondó versenyt szerveztek a magyar kultúra napjának alkalmából

Liszkai Krisztián a Himnuszt szavalja.
Liszkai Krisztián a Himnuszt szavalja.

A Szatmár megyei LiterArt Egyesület és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium a közelgő Magyar Kultúra Napjának alkalmából szervezte meg az iskolások részére kiírt vers- és prózamondó versenyt. Az esemény hivatalos megnyitójára péntek délután, 14 órakor került sor a patinás tanintézmény dísztermében.

Az Erdei Eszter XI. D osztályos diáklány által levezetett megnyitón elsőként Pataki Enikő igazgatónő szólt a hallgatósághoz, melynek soraiban nem csak városunk és megyénk iskoláinak diákjai foglaltak helyet, hanem mindazon tanulók és kísérőik, kik a határon túlról érkeztek Szatmárnémetibe. Az intézményvezető abbeli örömét fejezte ki köszöntőjében, hogy évről évre ennyire szép számban érkeznek – akár több száz kilométerről – a diákok, hogy egy költemény vagy prózai részlet előadásával megmutassák, a magyar nemzeti kultúra megőrzése a fiatalabb generáció számára is kulcsfontosságú feladat.
 

Pataki Enikőtől Calin Durla főtanfelügyelő vette át a szót. Durla beszédében kifejtette, szerinte a román és a magyar kultúra napjának kalendarisztikus közelsége akár azt is jelképezheti, hogy Szatmárnémetiben a két nemzet békében, kölcsönös tiszteletben élhet egymás mellett. Ezen jó kapcsolat jegyében pedig a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség nagy örömmel támogat minden hasonló kezdeményezést, melynek célja a kultúra megtartása, továbbadása.



A főtanfelügyelő után Gál Gyöngyi magyar szakos tanfelügyelő, a LiterArt Egyesület elnöke vette magához a szót. „Az, hogy most ilyen szép számban összegyűltünk, bizonyíték arra, hogy tudatában vagyunk és felvállaljuk identitásunkat. Tudatában vagyunk, hogy a mi sajátos kultúránk mellett más nemzeti kultúrák is léteznek, és a különbözőség nem elválaszt, hanem összeköt. Összeköt egy nagyobb egységbe, ha úgy tetszik, az európai kulturális műveltség keresztény közösségébe, azon túl pedig a még nagyobb emberi közösségbe. A magyar kultúra gyökerei mélyre nyúlnak vissza időben, és magába foglalják mindazt, amit az évszázadok során a tudásban, a gondolkodásban, a szokásrendben kialakítottunk. Jelenti mindazon tárgyi és szellemi alkotásokat, melyek kifejezik értékrendszerünket, és melyeknek elsődleges hordozója az anyanyelv. A kultúra nem egy elvont fogalom, hanem benne élünk, és mi is alakítjuk” – mondta el ünnepi beszésében a szaktanfelügyelő. Zárszóként pedig arra buzdította hallgatósát, hogy ne engedjenek a pénzközpontú világ csábításának, hiszen e csapdába esve bárkiből pillanatok alatt gyökértelen, otthontalan ember válhat.



A megnyitó beszédeket követően az iskola egyik diákja, Liszkai Krisztián szavalta el Kölcsey egyik legismertebb költeményét, a Himnuszt, levetítették a Sárosi Melinda tanítónő által készített, a magyar kultúrát bemutató számítógépes prezentációt, majd pedig a közönség azt a Facebook-csoportot is megismerhette, mely által megalkotói a közösségi médiába is szeretnék elvinni a nemzeti kultúrát.


Ezt követően az V-VIII. osztályosok , illetve IX-XII.-esek vers- és prózamondó versenyére került sor, a szombati nap pedig a legkisebbeké, azaz I-IV. oztályos kisdiákoké.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: