2018-01-04 11:13:12• hírek • Oszkó Viktória

Vers- és prózamondó versenyt szerveznek a Magyar Kultúra Napja alkalmából

A 2016-os év legjobbjai
A 2016-os év legjobbjai

Az esemény szervezője a Szatmárnémeti LiterArt Egyesület és a  Kölcsey Ferenc Főgimnázium. A versenyzők több kategóriában is megmérettethetik magukat, így a következő csoportokba jelentkezhetnek:

Az A1-es csoportba az előkészítősök, az első és második osztályosok jelentkezhetnek. Ők állatmesékkel indulhatnak a versenyen, amelynek a szlogenje „Jó, hogy látlak, Rókakoma!” A gyerekek itt szabadon választhatnak egy állatmesét, lehet verses vagy prózai formájú is. Kikötés azonban, hogy az előadás nem lehet hosszabb 3 percnél.

 

Az A2-es csoportba a harmadik és negyedik osztályosok jelentkezését várják, ők gyermekpróza kategóriában indulhatnak „Történetek Csodaországból” szlogennel. Szabadon választható prózarészlet Lázár Ervin, Berg Judit, Méhes György, Bálint Ágnes, Nógrádi Gábor és Csukás István műveiből. A prózarészlet előadása nem haladhatja meg az 5 percet.

 

A B1-es csoportba az ötödikes és hatodikos osztályok diákjait várják „A játék az gyönyörű..”, játék a nyelvben, játékos nyelv szlogennel. Itt egy szabadon választott verset vagy prózarészletet kell elmondani a XX.-XXI. század gyermek és ifjúsági irodalmából. Az előadás hossza nem haladhatja meg az 5 percet.

 

A B2-es csoportba jelentkezhetnek a hetedikes és nyolcadikos diákok. A csoport szlogenje „Szép a világ, gyönyörű a világ, és nincs hiba benne” (Dsida Jenő).  Ezúttal egy szabadon választott természetleíró vagy egy természettel kapcsolatos verset kell választani a  XIX.- XXI. század magyar vagy világirodalmából. Az előadás nem haladhatja meg az 5 percet.


A C1-es csoportba várják a kilencedikes és tizedikes osztályokat „Kék villogású, gyönyörű tó vagyok” (Dsida Jenő) szlogennel. Itt egy szabadon választott verset lehet elmondani Kölcsey Ferenctől, Ady Endrétől, Kaffka Margittól, Krüzselyi Erzsébettől, Gellért Sándortól, Fényi Istvántól, Dsida Jenőtől, Szilágyi Domokostól, Páskándi Gézától, Kovács András Ferentől, Jánk Károlytól vagy más szatmári alkotó költészetéből. A vers előadása nem lehet hosszabb 5 percnél.

 

A C2-es csoportban a tizenegyedikes és tizenkettedikes osztályok tanulói versenyezhetnek egymással „Én játszom ugyan, de ti vegyetek komolyan” (Szilágyi Domokos) szlogennel. Életöröm, szerelem, játékosság, (nyelvi, formai játékosság, motívumok játéka) a XX-XXI. század  lírájában. A vers előadása nem lehet hosszabb 8 percnél.

 

Minden csoport versenyének helyszíne a Kölcsey Ferenc Főgimnázium.

 

A versenyt 2018. január 19-én, pénteken 14 órától rendezik meg, és iskolánként, csoportonként 2-2 diákot várnak. Más megyékből, illetve az országhatáron túlról érkező vendégek számára a szállást és étkezést a szervezők biztosítják.
 

Jelentkezni lehet 2017. Január 15-ig a következő e-mail címeken:

„A” csoport: sarosi_melinda@yahoo.com

„B” csoport: eniko_forizs@yahoo.com

„C”  csoport: eniko_forizs@yahoo.com

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: