2012-08-21 15:25:17• hírek • Kocsis Zoltán

Veretlenek csatája Bázelben

A Kolozsvári CFR labdarúgó csapata sikersorozata igazából 2008-ban indult el, amikor megszerezte a klub fennállásának első bajnoki címét. Az azóta eltelt öt évben a kolozsvári vasutasok további kétszer végeztek a bajnokság élén. Kedd este a Bajnokok Ligája rájátszásában annak a Baselnek az otthonában lépnek fel, amely 2008-ban szintén bajnokságot nyert, a svájci pontvadászat legutóbbi három kiírását pedig egyaránt megnyerte.

Négy-három tehát a bajnoki címek szempontjából az eredmény a Basel javára, ám a svájciak nem csak ezért tűnnek a párharc esélyeseinek. Egyrészt azért, mert a tavaly a Manchester Unitedet megelőzve jutottak tovább a csoportból, másrészt pedig, mert az elmúlt két évben megkeserítették a román csapatok életét. Előbb ugyan 2010 őszén kikaptak 2-1-re Kolozsváron a csoportkörben, Bázelben viszont 1-0-ra nyertek és bebiztosították a CFR kiesését. A tavaly ősszel pedig odahaza 2-1-re, idegenben pedig 4-3-re verték a csoportkörben az aktuális román bajnokot, az Galaci Otelult.

A nyáron alaposan átalakult a Basel, főleg az erőssége, a középpálya cserélődött ki. Hogy gyengült-e, azt egyelőre nehéz megmondani. Egy biztos, Xherdan Shaqiri 11,8 millió euróért a Bayern Münchenbe, Granit Xhaka 8,5 millió euróért a szintén német Borussia Mönchengladbachba távozott. A védelem közepéből kivált David Abraham is, ő lejárt szerződésűként ingyen távozott Getaféba, míg Benjamin Huggel és Scott Chipperfield szögre akasztotta cipőjét - utóbbi azonban már közel sem volt alapember.

A 20,3 millió euróból 16,2 millióért igyekezett pótolni értékeit a Basel. A védelembe érkezett 1,1 millióért az argentin Gaston Sauro a Boca Juniorstól, Huggel helyére 3,4 millióért a chilei Marcelo Diaz az Universidad de Chile csapatától, míg Shaqirit ketten is pótolhatják: a svájci David Degen 0,6 millióért tért vissza a Young Boystól, míg 2,5 millióért megvették az Arab Constructorstól az egyiptomi foci egyik legnagyobb reménységét, Mohamed Szalahot - aki a hétvégén meg is szerezte első gólját. Xhaka pótlását pedig házon belül oldották meg: a tavalyi szezont sérülése miatt szinte teljesen kihagyó Gilles Yapi-Yapo ismét visszaverekedte magát a kezdőbe.

Ezzel szemben a CFR mindössze egy játékosért kapott pénzt, igaz nem keveset: a Sampdoria 3,2 millió eurót sem sajnált a tavaszt már kölcsönben náluk töltött Renanért. Sixto Peraltának és Roberto de Zerbinek nem hosszabbították meg a lejáró szerződését, Paul Batint, Sergiu Bust és Edimart pedig ismét kölcsönadták, akárcsak Lionnt. A kolozsváriak is pozitív mérleggel zárták az átigazolási időszakot, mert csak Ciprian Deacért és Mario Felgueirasért fizettek: előbbiért 700.000 eurót a Schalkénak, utóbbiért fél milliót a Bragának. Vass Ádám (Brescia), Sepsi László (Marosvásárhely), Ivo Pinto (Rio Ave) és Diogo Valente (Coimbra) ingyen érkezett.

Hat forduló után három győzelemmel és három döntetlennel a Basel a második helyen áll a 16 pontos Vanczák Vilmos csapata, Sion mögött, míg a CFR két győzelemmel és három döntetlennel a harmadik a 13 pontos Pandurii, Steaua duó mögött. Marco Streller és Alex Frei már négy, Jacques Zoua pedig három gólos az idei szezonban. Ezzel szemben a CFR oldalán Pantelisz Kapetanosz és Ricardo Cadu a legveszélyesebbek három-három góllal. Érdekesség, hogy utóbbi mindhárom gólját tizenegyesből lőtte.

Bajnok Ligája rájátszás, első meccs:
Basel - Kolozsvári CFR 21.45 TVR1, DigiSport1, DolceSport1

További keddi meccsek:
Szpartak Moszkva - Fenerbahce 19.00
Helsingborgs - Celtic 21.45
Mönchengladbach - Dinamo Kijev 21.45
Köbenhavn - Lille 21.45

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: