2013-09-13 10:43:37• hírek • MTI

Verespatak: elhúzódhat a parlamenti vita

Elhúzódhat a bukaresti parlamenti vita a verespataki ciántechnológiás bányaberuházással kapcsolatos törvénytervezetről, miután a kormányzó Szociálliberális Szövetség USL társelnökei abban állapodtak meg, hogy a törvényhozás mégsem sürgősségi eljárással tárgyalja a tervezetet.

Romániában koalíciós feszültség alakult ki, miután Crin Antonescu, az USL liberális társelnöke hétfőn a beruházás ellen foglalt állást, és ezzel úgymond "feleslegessé tette" a Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök által kezdeményezett parlamenti vitát. A miniszterelnök bírálta koalíciós partnerét, amiért "elhamarkodottan" állást foglalt az ügyben és azt hangoztatta, hogy Romániának kétmilliárd dollárnyi kártérítést kell majd fizetnie a beruházónak, ha majd a parlament elutasítja az úgynevezett Verespatak-törvényt.

Antonescu azzal vádolta Pontát, hogy a parlamentre hárította a felelősséget egy olyan ügyben, amelyről a kormány hivatott dönteni és őt próbálja felelőssé tenni az esetleges kártérítésért.
Ponta és Antonescu csütörtökön három órán keresztül egyeztetett a témáról. Tanácskozásuk végén Antonescu bejelentette: mégsem lesz sürgősségi eljárás, a vita lebonyolításárára a parlament egy különbizottságot hoz létre, amelyben a beruházást támogató és azt ellenző civil szervezeteket is meghallgatják.

Bukarestben közben tízedik napja folytatódtak a ciános aranybányászatot ellenző tüntetések, vasárnap óta pedig a verespataki beruházást tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) alkalmazottai a beruházás mellett tüntetnek.

Bár korábban Ponta azt mondta, hogy képviselőként ő is a beruházás ellen szavaz, hétfőn pedig - Antonescu azonos tartalmú bejelentése után - újságírók előtt azt a következtetést vonta le, hogy a parlament el fogja utasítani a törvényt, a román sajtó nem veszi biztosra ezt a végkifejletet. Megfigyelők szerint a beruházó kártérítési igényéről szóló hírek és a koalícióban kialakult feszültségek azt jelzik: a bányaprojekt sorsa nem lefutott ügy.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: