2013-11-12 13:31:03• hírek • MTI

Verespatak - Üdvözölte a beruházó a parlamenti különbizottság jelentését

Üdvözölte a verespataki aranybánya megnyitását tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a parlamenti különbizottságnak azt a jelentését, amely elutasította a beruházást elősegítő törvénytervezetet, de magát a projektet nem vetette el végleg - derült ki a vállalat keddi közleményéből

A Mediafax hírügynökség által idézett dokumentum szerint a vállalat úgy véli, hogy "szakmai és átfogó" jelentést készített a bizottság, és méltányolja annak következtetéseit, illetve várja a bányatörvény mielőbbi módosítását, hogy 2014 első felében elkezdhesse a beruházást.

A parlament különbizottsága ugyan elutasította hétfőn a kormány Verespatak-törvénytervezetét, de a bizottsági jelentésből, valamint Victor Ponta miniszterelnök nyilatkozatából egyaránt kiderült, hogy Románia nem mond le a beruházásról. Amennyiben a módosítandó új általános bányatörvény támasztotta követelményeknek megfelel majd az RMGC projektje, megvalósítható a beruházás - magyarázta Ponta.

A vállalat elégedett azzal, hogy a szakbizottságban alapos vita zajlott, és a közvélemény tájékozódhatott a projektről. Leszögezte: méltányolja a bizottság azon javaslatát, hogy Románia egészítse ki a jelenlegi "hiányos" törvényes keretét a bányatörvény módosítása révén, ami hasonló bányaprojektek kivitelezését ösztönözheti.

Az RMGC abban bízik, hogy az új jogi keret lehetővé teszi a bányaipar fejlesztését és beruházók vonzását. "Várjuk az új általános törvényi keret gyors elfogadását, hogy a verespataki beruházás elkezdődhessen 2014 első felében" - olvasható a közleményben.

A vállalat cáfolta, hogy törvénytelenségek történtek volna az eddigi engedélyeztetési folyamat során, és kijelentette, hogy az RMGC mindig jóhiszeműen, a törvények betartásával járt el. A különbizottság jelentése ugyanis felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt tizenöt évben "esetleges törvénytelenségek" is történtek az engedélyezési folyamat során, és szorgalmazta, hogy az illetékes állami intézmények vizsgálják ki ezeket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: