2017-04-18 12:04:08• hírek • Szatmár.ro

Véres verekedést rendeztek a batizi legények

Válogatás az 1900-as év szatmári sajtójának híreiből.

Véres verekedést rendeztek a batizi legények a vasúti sorompó előtt, midőn a sorozásra jöttek. A verekedést Farkas Józsi, a batizi malaczbandának primhegedüse vezette a legerősebb dur-skálából s egy fortissimo alatt úgy vágta fejbe Kraska Gyurit, hogy menten ellepte a vér. Erre a prímási jeladásra az egész chorus elkezdte a verekedést, botokkal, egymás fején, hátán verték a taktust s bizony nem igen tartottak piánókat. S a konczert akkor szűnt meg, midőn a verekedőket a vasútiak és a rendőrség szét nem választotta.

Szatmár-németi szab. kir. város külterületén egy veszettségre gyanús kutya lebunkóztatván a gyepmesteri telepen, az állatorvos által felbonczoltatott és, dühkórban szenvedőnek találtatott. Miután ezen kutya több kutyát is megmart, az 1888. évi VII. t. ez. 68. §. illetve ezen törvény végrehajtása tárgyában kiadott utasítás 1883. §.-a alapján a főkapitányság elrendelte, hogy a város bel és külterületén 40 napig minden kutya megkötve tartassék, — utczára, köztérre vagy nyilvános helyre kibocsátott kutyák csak pórászon vezethetők és a marás lehetőségét kizáró szájkosárral látandók el. — Szabadon járó kutyák, még ha védjegygyel volnának is ellátva, a gyepmester által elfogatnak és kiirtatnak, tulajdonosaik pedig az 1879. évi XL. t.-cz. 122. §-a
alapján bűntetteim fognak. A közönség által a tudomásukra jutott veszettségre gyanús eb a főkapitányi hivatalnál szintén bejelentendő.

Romlott halat kobozott el a rendőrség pénteken, s az elárusítókat 6-30 kor. birsággal büntette. Ezenkívül a halászati törvény értelmében is megbüntettettek, minthogy tilalom alatt lévő halakat is árultak.

Ragályos betegség márczius hónapban előfordult: 3 torokgyik, 3 vörheny, 1 fültőmirigylobb, 2 tífusz. Összesen 11. Halálos kimenetelű volt: 2 vörheny, 1 torokgyík, a többi gyógykezelés alatt áll.

(Szatmár-Németi társadalmi és szépirodalmi hetilap. Szatmár, 1900. április 10.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: