2018-07-25 06:16:27• hírek • Bede Emőke

Véres valóság: komoly gondot okoz a véradók számának drasztikus csökkenése

Fotó: Szatmár.ro archívum
Fotó: Szatmár.ro archívum

Megkongatták a vészharangot a szakemberek: több megyében is kritikus helyzet alakult ki a véradók számának nyári visszaesése miatt.

Románia egészségügyi miniszterasszonya, Sorina Pintea egy keddi televízióadásban tért ki az országban tapasztalható vérhiányra. „A nyári időszakban a véradások száma drasztikusan csökken, a szükséglet azonban ugyanannyi marad, sőt, inkább nő. Például ahhoz, hogy a bukaresti igényeket tudjuk fedezni, 500 véradóra lenne szükség, tegnap azonban csak 120-an voltak. De Kolozsváron, Szatmáron és Jászvásáron is kritikus a helyzet. Nagyon fontos lenne, hogy biztosítani tudjuk a szükséges vérmennyiséget” –mondta el az Antena3 műsorában.
 

Mint arról korábban a Szatmár.ro kérdésére a helyi vérközpont vezetője, Dr. Doina Crisan elmondta, sajnos sosincs annyi vér, mint amennyivel biztonságban érezhetnénk magunkat. Hogy melyik nap milyen vércsoportra van szükség, napról napra változhat, így minden donort szívesen fogadnak a vérközpontban. Hogy mekkora mennyiségű vérre van szükség, azt egyszerre több tényező is befolyásolja, pl. hány transzfúzióra szoruló pácienst kezelnek a kórházban vagy hány sürgősségi műtétre kerül sor egységnyi idő alatt. Emellett a vértartalékok egy részét azon rákos betegek kapják meg, akiknél a kemoterápiás kezelés miatt veszélyes vérszegénység lépett fel.
 

A véradók száma ebben az évben kevesebb, mint tavaly január és június között, s javulásra egyelőre nem is nagyon számítanak, hiszen nyáron az emberek inkább a belföldi vagy külföldi, többnyire mezőgazdasági szezonmunkával töltik el napjaikat, illetve sokan mennek el nyaralni is. Ennek okán a nyári hónapokban a szokásosnál is nagyobb szokott lenni a központban tapasztalható utánpótlás-hiány. Pedig ebben az időszakban érezhetően több a közúti baleset és a műtétek száma is megugrik, így égető szükség volna a véradókra.
 

Vért minden 18. életévét betöltött egészséges, tehát fertőző betegségektől nem szenvedő személy adhat. A Károlyi út 26. szám alatt minden reggel várják a jelentkezőket, akiktől átlagosan 450 millilitert vesznek le. Cserébe a véradók egy fizetett szabadnapot kapnak és hét ételjegyet, viszont talán ettől fontosabb a morális elégtétel, mely szerint adományunkkal emberéleteket menthetünk meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: