2012-08-09 16:42:03• hírek • Kocsis Zoltán

Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok is bemutatót tart a Repülőnapon

Veres Zoltán magyar műrepülő Európa-bajnok, többszörös Guinness-rekorder is bemutatót tart a szombati szatmárnémeti Repülőnapon. Ezt pénteki sajtótájékoztatón Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács (MT) elnöke jelentette be. Az eseményen részt vett továbbá George Rotaru, a Román Repülőklub elnöke, Alexandru Ion, a Bukaresti Repülőklub elnöke valamint Nicolae Fechete, a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér igazgatója.

A tanácselnök elmondta, négy évvel ezelőtt azért hívták életre a rendezvényt, hogy népszerűsítsék a repülőteret és hogy a szatmáriakat közelebb hozzák a repüléshez. Véleménye szerint el is érték céljukat, mivel a szatmári repülőtérről immár nem csak Bukarestbe jár rendszeres járat, hanem külföldre is. Elárulta továbbá, hogy várhatóan jövőre is lesz közvetlen járat Törökország felé, a célállomásról azonban egyelőre tárgyalások folynak.

Rotaru „különleges Repülőnapnak" nevezte a szombatit, kijelentését pedig két dologra alapozta. Egyrészt mert a repülőklub, a TAROM és a Román Légierő mellett magyarországi repülőklubok is bemutatót tartanak. A másik ok Veres Zoltán szerepvállalása. A magyar műrepülő Európa-bajnok nemzetközi szinten is ismert személyiségnek számít a repülés világában, köszönhetően többek között annak is, hogy két Guinness-rekordot is tart: kötelékrepülést senki sem hajtott még végre nagyobb súlykülönbségű repülőkkel illetve 408, egymás után orsózását sem tudta még senki túlszárnyalni.

Rotaru kiemelte, hogy a különböző bemutatók után a nagyközönség közelebbről is szemügyre veheti a résztvevő gépeket. Mint ahogy megnézhető lesz az a 48 helyes TAROM-gép is, amellyel később sétarepülést hajthatnak végre az érdeklődők Szatmár megye fölött. Erről már Fechete számolt be, aki elmondta, hogy a jegyek közel felét csütörtök délelőttig eladták. Felnőttek számára 100, 14 évnél kisebb gyerekek számára pedig 70 lejbe kerül a jegy.

Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy aki autóval érkeznek a Repülőnapra, azok a Repülőklub bejáratán (ahol a Zilah felé tartó útról Szatmárhegy felé kell letérni) keresztül juthatnak el a kialakított parkolóig. Onnan még közel egy kilométert kell majd gyalogolniuk. Ellenben aki tömegközlekedést választja, azt a busz közvetlenül a repülőtér előtt tesz le.

Egy kb. 300.000 euró értékű Extra 300 repülőgép

A Román Repülőklub tagjai alkotta „Románia sólymai" elnevezésű csapat öt EXTRA 300L típusú, német gyártású gépét Stan Liviu, a repülőklub mechanikusa mutatta be. Elmondta róluk, hogy 300 lóerős Lycoming típusú amerikai motorok hatják őket - kivéve a Rotaruét, amelyben 330 ló hajtja meg a hat hengeres boxer motort. A repülőtéren állt még további három Zlin 132-es, Stan azonban elmondta, hogy szombaton PLL-104 Wilga-35A, IS28B2 motor nélküli siklórepülő, továbbá Ikarus GA-8 és Airvan GA-8 gépek is szerepelnek majd.

Emlékeztetőül: a Repülőnap augusztus 11-én, szombaton, 12.00-kor kezdődik és 15.15-ig tart, majd az afterparty következik, amelyen fellép többek között Corina és a magyarországi United is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: