2016-01-14 18:57:23• hírek • Szatmár.ro

Verekedés rég volt, de szóban mindig kapnak az ellenőrök

Tíz jegyellenőr járja keresztül-kasul Szatmárnémetit a Transurban buszain nap mint nap, hogy a bliccelőket lebuktassák, jegyvásárlásra bírják őket. A dolguk nem egyszerű, az utasok nem feltétlenül örülnek jelenlétüknek, különösen azok nem, akik jogtalanul akarnak ingyen utazni. Ilyenekből pedig akad bőven.

A közszállításért felelős vállalat buszai naponta - naptól függően - 20-25 vonalon járják Szatmárnémeti utcáit. Reggel 6 órától 22-ig pedig a buszokon jelen vannak az ellenőrök is, bliccelőkre vadászva. A 2014-es évben 4051 személyt kaptak rajta, közülük 1115 személy vállalta, hogy megvásárolja a buszon az emelt áras, 20 lejes jegyet. A többiek, 2936 utas nem volt erre hajlandó, ők komolyabb büntetést kaptak.

A lebuktatott, érvényes jegy nélkül utazók száma 2015-re valamelyest nőtt: 4134 utazó használta fizetés nélkül a buszt. A 2014-es évhez képest viszont nagy különbség, hogy közel százzal kevesebben vállalták a drágább jegy megváltását és százzal többen vállalták a komolyabb büntetést.

"Nem egyszerű az ellenőr élete" - magyarázza Chis Ionel, a jegyellenőrök vezetője. "Azok, akik nem rendelkeznek érvényes jeggyel, nagyon ellenségesen fogadják, hogy ellenőrizzük őket. Ugyan az elmúlt évek során fizikai agresszióra alig volt példa, szóbeli agresszióban viszont részünk van nap mint nap" - mondja.

Az ellenőrök legtöbbször párban járnak, ez jelent némi biztonságot nekik. Persze megesik, hogy csendőrök és helyi rendőrök társulnak hozzájuk - ilyen ellenőrző-akcióból összesen 44 volt a 2015-ös évben.

Egyébként jó tudni, hogy buszjegyet nem csak kis bódékból vagy automatákból lehet venni: a 7525-ös számon például sms-ben is lehet jegyet váltani.

Van jobb rendszer is, csak rengetegbe kerülne

A most működő rendszer - az utazó jeggyel száll fel a buszra, ott ellenőrzik őt - jó, de nem tökéletes. A modern tömegközlekedési rendszerekben lehetőség van arra is, hogy a bliccelők számát nullára - vagy legalábbis minimálisra - csökkentsék. Külföldön működik olyan rendszer, melyben a buszsofőr adja el a jegyet. Másfelé egy bankkártya szerű kártyára tölthetnek pénzt az utazók, a járműbe lépve pedig lehúzással váltják meg a jegyet.

"Vannak modern tömegközlekedési rendszerek, ám azok megvásárlása, üzembe helyezése hatalmas összeget emészt fel. Temesváron például 2007-ben 4 millió euróba került egy újabb rendszer bevezetése" - mondja Vasile Cuc, a tömegközlekedési vállalat eladási részlegének a vezetője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: