2010-11-05 14:40:12• hírek • Szatmar.ro

Egy héten belül nyitják meg hivatalosan az új központot

Jövő héttől teljesen új arculattal várja majd a betegeket a Diabétesz Központ, ugyanis hivatalosan is megnyitják a 14.000 cukorbeteget ellátó osztályt a II. Megyei Kórházban.

A diabéteszes betegekkel foglalkozó osztály sorsa eléggé hányattatott volt az elmúlt időszakban, az alagsori székhelyen a rossz körülmények miatt (penész, beázás stb.) képtelenség volt továbbra is dolgozni, osztotta meg lapunkkal az osztály vezetője, Bzduh Márta. Mint elmondta, akkor kezdett tarthatatlanná válni a helyzet, amikor a penész mellett 6-7 centiméteres víz is megjelent a termekben. Ekkor a harmadik emeletre költöztették őket, hiszen itt volt hely, ugyanis innen kiköltözött az intenzív osztály. Ezt a részt sikerült a Lions Club szponzorizálásával felújítani.

Claudiu Figula, a klub egyik tagja elmondta, kicserélték többek között az elektromos hálózatot, a fűtőtesteket, termopán ajtókat, ablakokat szereltek fel, külön illemhelyet hoztak létre úgy a betegek, mint a személyzet részére.

Az ott dolgozók számára is üdítő az új környezet, hiszen mint megtudtuk, 11 éven át dolgoztak sötétben, lámpafénynél. Innen már nem is kell elmenniük, hiszen ezt a helyet hivatalosan is megkapták, kizárólag számukra újították fel.

Jelenleg egy teremben folyik a tevékenység, mert a többi nincs még teljesen befejezve, azonban jövő héttől már a megújult központban várják a betegeket. Egy konyhát is kialakítottak, ahol bemutatják majd a betegek számára, hogyan készítsék el diabétesz étrendjüket.

Ezen kívül a vezetőség szeretne egy kis termet kialakítani gyerekek számára, hogy lefoglalhassák magukat, amíg a szülőket várják.

A doktornőtől megtudtuk, jelenleg több, mint 14.000 diabéteszes személy szerepel a nyilvántartásukban. Bár cukorbetegek száma nő, csökken a szövődmények száma, amelyet a cukorbetegség okoz, éppen azért, mert időben felfedezik ezt. Mostanában az emberek tudatosabban odafigyelnek a veszélyére, hiszen igaz hogy ez nem is betegség, hanem inkább egy állapot, azonban komoly betegségek párosulhatnak vele, amennyiben túl későn veszik észre létezését.



A „Régi Kórház” harmadik emeletén kapott helyet a központ



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: