2010-06-15 16:07:43• hírek • Szatmar.ro

Vérből sosem elég

Életeket menthet a véradás, amely mindamellett, hogy egy rettentő fontos és méltányolandó cselekedet, különböző juttatással is jár.

A baleseteket követő műtétek, illetve akár egy szülés is elképzelhetetlen lenne manapság anélkül a biztos vértartalék nélkül, amelyet a véradóközpontokban gyűjtenek. A Szatmárnémeti Véradó Központ igazgatónőjét, Doina Crisant kérdeztük arról, hogyan is áll megyeszékhelyünk jelenleg a véradásban. Mint megtudtuk, a májusi hónapban 780-an szánták rá magukat a véradásra. Idén a legtöbben márciusban adtak vért, ekkor 1104-en vállalták, hogy önként megszabadulnak 400 milliliter vértől a rászorulók javára.

Természetesen nem mindenki jelentkezhet véradásra. Bizonyos előírásoknak kell megfelelniük az önkéntesnek. Negatív tesztjük kell legyen olyan betegségekre, mint a hepatitis, a TBC, a szifilisz, vagy például az AIDS, ugyanakkor nem lehetnek inzulinfüggő cukorbetegek, illetve 18 életévüket be kell töltsék a véradás napjáig.

A véradókon különböző vizsgálatokat végeznek el, amelyek a hemoglobin (biológiai vérfesték) szintre, a vérnyomásra és az illető súlyára vonatkoznak. Az önkéntesek mindamellett, hogy mások életét menthetik meg áldozatkészségükkel, még egy szabadnapot is kapnak cserébe munkahelyükről, valamint hét darab ételjegyben is részesülnek. Amint az igazgatónő elmondta, korábban a központ saját konyhával rendelkezett, ahol a véradók megebédelhettek, jelenleg azonban a már említett ebédjegyekben részesítik a önkénteseket.

A véradáskor elvesztett 400 milliliter vért az emberi test 21 nap alatt teljes mennyiségében és minőségében regenerálja, így szép számban vannak jelentkezők, akik rendszeresen felkeresik a központot. A vér „lecsapolása" után ezt laboratóriumokban vizsgálják a már említett betegségek kiszűrése érdekében. Innen a központ fagyasztóiba jutnak, ahonnan nem csak Szatmár megyét, de egész Romániát elláthatják szükség esetén a hiányzó vérmennyiséggel.

A véradásra jelentkezők reggel 8 órától 9,30 óráig meg kell jelenjenek az intézmény székhelyén, a Károlyi út 26 szám alatt.


Az önkéntesek vérére óriási szükség van
Az önkéntesek vérére óriási szükség van


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: