2018-06-14 10:10:47• hírek • Bede Emőke

Véradásra buzdít a Szatmár Megyei Vérközpont

Fotó: Szatmár.ro archívum
Fotó: Szatmár.ro archívum

2004 óta június 14-én ünneplik a Véradók Világnapját, mely során nem csak a rendszeres véradókat köszöntik, hanem a véradás fontosságára is igyekeznek felhívni a figyelmet.

Hogy miért ezt a dátumot választotta az Egészségügyi Világszervezet? Mert ezen a napon született Karl Landsteiner, az AB0 vércsoportrendszer felfedezője. Ennek apropóján a Szatmár.ro is megkereste a Szatmár Megyei Vérközpont vezetőjét, Dr. Doina Crisant, hogy számoljon be az aktuális helyzetről.
 

Az intézmény vezetője elmondta, sajnos sosincs annyi vér, mint amennyivel biztonságban érezhetnénk magunkat. Jelenleg az A2-es Rh+, AB4-es Rh- és 0.1-es Rh- csoportokból van hiány, viszont ez az adat napról napra változhat, így minden donort szívesen fogadnak. Hogy mennyi vérre van szükség, azt egyszerre több tényező is befolyásolja, pl. hány transzfúzióra szoruló pácienst kezelnek a kórházban vagy hány sürgősségi műtétre kerül sor egységnyi idő alatt. Emellett a vértartalékok egy részét azon rákos betegek kapják meg, akiknél a kemoterápiás kezelés miatt veszélyes vérszegénység lépett fel.
 

Dr. Doina Crisan sajnálattal közölte, hogy a véradók száma ebben az évben kevesebb, mint tavaly január és június között, s javulásra egyelőre nem is nagyon számítanak, hiszen nyáron az emberek inkább a belföldi vagy külföldi, többnyire mezőgazdasági szezonmunkával töltik el napjaikat. Ennek okán a nyári hónapokban a szokásosnál is nagyobb szokott lenni a központban tapasztalható utánpótlás-hiány. Az intézmény vezetője mindenkit arra buzdít tehát, éljen ezzel a lehetőséggel, s ezáltal adjon másoknak is lehetőséget az életre.
 

Vért minden 18. életévét betöltött egészséges, tehát fertőző betegségektől nem szenvedő személy adhat. A Károlyi út 26. szám alatt minden reggel várják a jelentkezőket, akiktől átlagosan 450 millilitert vesznek le. Cserébe a véradók egy fizetett szabadnapot kapnak és hét ételjegyet, viszont talán ettől fontosabb a morális elégtétel, mely szerint adományunkkal emberéleteket menthetünk meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: