2008-12-01 13:46:02• hírek • Szatmár.ro

Kevés a véradó

Az utóbbi hetekben jelentősen lecsökkent a véradók száma - mondta el a Szatmár.ro-nak Doina Crişan, a szatmárnémeti vérközpont igazgatója. Szeptember óta átlagosan 700-an mennek vért adni.

Az igazgatónő elmondta, általában 900-an szokta havonta vért adni, így annyi vérmennyiség gyűl össze, mely éppen elégséges, azonban mivel jelentősen megcsappant a véradók száma, így nem elégséges a begyűjtött vérmennyiség a szükségletek fedezésére. Ősszel amúgy is valamivel kevesebben adnak vért. Ennek nagyon egyszerű oka van, vagyis az őszi betakarítási munkálatok - magyarázta Doina Crisan, majd kihangsúlyozta, nagyon nagy szükség van a vérdókra, mivel gyakran a vésztartalékaikból is alig tudják ellátni a kórházakat.

 

Egy önkéntes véradónak egyébként jár hét darab 8,33 lejes ebédjegy, egyhavi 50 százalékos kedvezmény a Transurban valamelyik járatára (vidékiek esetén egy szatmárnémeti utat számolnak el), egy szabadnap, valamint egy átfogó vérvizsgálat (melynek költségei körülbelül 3 millió lejbe kerülnek).

Minden egészséges nagykorú adhat vért, amennyiben nem volt sárgaságos, TBC-s, szifiliszes vagy nem inzulinfüggő cukorbeteg. Aki szeretne vért adni, az munkanapokon reggel 8 és fél 10 között kell hogy jelentkezzen a Careiului utca 26. szám alatti központban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: