2009-08-14 12:01:23• hírek • Gozner Gertrud

Előzzük meg az ételmérgezést

A korábbi évekhez képest Szatmár megyében csökkenő tendenciát mutat az akut hasmenéses megbetegedések száma - tudtuk meg Dr. Lidia Tamas orvosnőtől, a Megyei Közegészségügyi Igazgatóság járványügyi szakemberétől. A hivatal statisztikái szerint az idei nyári hónapok, június és július folyamán összesen 728 esetet regisztráltak.

Ez a fajta megbetegedés általában az egy és négy év közötti gyermekek körében gyakori, 232 esetet jegyeztek fel, azonban a tizenévesek és a felnőtt lakosság sem védett vele szemben, az adatok szerint a 15 és 64 közötti korosztálynál 236 megbetegedés fordult elő. Szatmáron hetente érkezik jelentés a közegészségügyhöz a megyében megjelenő hasmenéses esetekről. Az elmúlt két hónapban előfordult megbetegedések 484 esetben voltak fertőzőek. Június folyamán 285, míg júliusban 440 esetet jegyeztek fel a hatóságok.

Az akut hasmenéses megbetegedéseket okozhatják vírusok, baktériumok, valamint egysejtűek, és különböző súlyossági változatai lehetnek. A csecsemők, kisgyerekek, de akár a felnőttek is ki vannak téve a kiszáradás veszélyének, amely a csecsemőknél akár halált is okozhat - magyarázta a szakember.

Az ételmérgezés két betegségokozó tényezőt egyesít magában, a mérgezést és a fertőzést. A hasmenést kiválthatják egyrészt az élelmiszerben levő baktériumok, amit főzéssel ugyan el lehet pusztítani, de még mindig megmaradhatnak benne a mérgező anyagok.

A könnyebb lefolyású, akut hasmenésre esetén első nap mindenképp koplalás javasolt, a második naptól kímélő ételeket is, úgy mint főtt krumpli, főtt rizs, reszelt alma, banán lehet fogyasztani, a harmadik-negyedik napon az érintett már ehet mindent, amit megkíván, de kerülnie kell a felfúvódást okozó és citrustartalmú ételeket, italokat.

A legfontosabb azonban, hogy bőségesen kell folyadékot fogyasztani, 24 óra alatt 4-5 litert - figyelmeztet a szakember. Az orvos azt tanácsolja, hogy legyünk nagyon figyelmesek, ami az ételek származási helyét és tárolását illeti, igyekezzünk betartani az élelmiszer higiéniai előírásokat.


Leginkább a kisgyerekek vannak kitéve a hasmenés veszélyének


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: