2010-03-31 12:58:57• hírek • Tóth Klarissz

A húsvéti ételmérgezés elkerülése

Ünnepi időszakban még inkább figyelnünk kell arra, hogy milyen ételetek vásárlunk, illetve fogyasztunk.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint, évente közel 130 millió ember betegszik meg ételmérgezés miatt. Különösen ünnepek-, így Húsvét alkalmával is növekvő tendenciát mutat a szalmonellás megbetegedések száma. Annak ellenére, hogy a szalmonellás fertőzés elsősorban a nyári időszakban elterjedt betegség, Húsvét időszakában is gyakran előfordul. Sajnos az esetek többségében a megyei egészségügyi statisztikák nem regisztrálnak minden egyes megbetegedést. A szalmonellás fertőzés esetében mosatlan zöldség, gyümölcs, de elsősorban nyers hús és tojás továbbítja a kórokozót. Ugyanakkor a higiénés szabályok be nem tartásával valamint az ételek nem megfelelő hűtésével és tárolásával is terjed.

Ünnepi időszakban - a hétköznapokhoz viszonyítva - a háromszorosára nő az ételmérgezéssel sürgősségi osztályra beutal páciensek száma. Az egyik legkellemetlenebb fertőzés az akut bélhurut, orvosi nevén „Salmonellosis gastroenteritica", közismertebb nevén a szalmonella. Mivel a szalmonella kedveli a nedves és meleg helyeket, ezért az ételek készítésekor feltétlenül tartsuk be a higiénés szabályokat.


A szalmonellás fertőzés esetében elsősorban nyers hús és tojás továbbítja a kórokozót

Szalmonellás fertőzés esetében elsősorban nyers hús és tojás továbbítja a kórokozót


Jellegzetes tünetek: az étel elfogyasztását követően a szalmonellás fertőzés akár tünetmentes is lehet, majd az azt követő egy-két napban kezdeti levertség érzése és enyhe hőemelkedés jelentkezik, szövődmények esetén pedig magas láz, hasmenés és hányás. Amennyiben az előbbi tüneteket észleljük magunkon, azonnal forduljunk orvoshoz.

A fertőzés megelőzése: a higiénés szabályok betartása, alapos kézmosás és a konyhai eszközös fertőtlenítése szükséges. A főtt ételt, kihűlését követően mihamarabb hűtőszekrényben kell tárolni. Ne vásároljunk lejárt szavatosságú-, szennyezett héjú tojást, használat előtt feltétlenül mossuk le őket.

Élelmiszer-biztonsági szempontból, az elmúlt évekhez viszonyítva szerencsére egyre kevesebb rossz minőségű szezonális élelmiszert kell kivonni a forgalomból. Vásárláskor fordítsunk nagyobb figyelmet a tojás, füstölt húsárú, sonka és az édesipari termékek szavatossági idejére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: