2011-08-08 14:17:21• hírek • Szatmár.ro

Vendégségből a sürgősségire

Tizenegy személyt szállítottak a Szatmár Megyei Kórház sürgősségi osztályára ételmérgezéssel. Mind a tizenegyen vendégségben fogyasztottak romlott ételt.

Tizenegy személy, köztük öt kiskorú került a Szatmár Megyei Kórház sürgősségi osztályára vasárnap ételmérgezéssel. Amint azt Maria Babantól, az osztály főnővérétől megtudtuk, a 11 hónap és 11 év közötti gyerekeket és a felnőtteket hasmenéssel, hányingerrel és hányással szállították be, a panaszokat pedig romlott juhsajt okozta, amelyet korábban egy keresztelőn fogyasztottak. A páciensek nagy részét az ellátásukat követően hazaengedték a kórházból, két gyereket viszont, egy tizenegy hónapos és egy kétéves kicsit, jelenleg is az intézményben tartanak megfigyelés alatt.
A tömeges ételmérgezésről a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóságot is értesítették, amelynek szakemberei az ügyben ellenőrzést indítottak.

A szakemberek szerint a nyári időszakban az akut hasmenéses megbetegedéseket okozhatják vírusok, baktériumok, valamint egysejtűek, és különböző súlyossági változatai lehetnek. A csecsemők, kisgyerekek, de akár a felnőttek is ki vannak téve a kiszáradás veszélyének, amely a csecsemőknél akár halált is okozhat.
Az ételmérgezés két betegségokozó tényezőt egyesít magában, a mérgezést és a fertőzést. A hasmenést kiválthatják egyrészt az élelmiszerben levő baktériumok, amit főzéssel ugyan el lehet pusztítani, de még mindig megmaradhatnak benne a mérgező anyagok.

A könnyebb lefolyású, akut hasmenésre esetén első nap mindenképp koplalás javasolt, a második naptól kímélő ételeket is, úgy mint főtt krumpli, főtt rizs, reszelt alma, banán lehet fogyasztani, a harmadik-negyedik napon az érintett már ehet mindent, amit megkíván, de kerülnie kell a felfúvódást okozó és citrustartalmú ételeket, italokat.

A legfontosabb azonban, hogy bőségesen kell folyadékot fogyasztani, 24 óra alatt 4-5 litert - figyelmeztet a szakember. Az orvosok azt tanácsolják, hogy legyünk nagyon figyelmesek, ami az ételek származási helyét és tárolását illeti, igyekezzünk betartani az élelmiszer higiéniai előírásokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: