2013-03-14 16:35:03• hírek • Póti Orsolya

Vendégdiákok a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban

A Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium a 2012/2013-as tanévben összesen nyolc cserediákot lát vendégül, és ugyanennyi kölcseys diák látogat el más, magyarországi tanintézménybe.

Március 3-16. között Benedek Karola és Menykő Evelyn X. osztályos diákok ismerkednek a Miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthonnal és annak iskolaközösségével, a miskolci gimnáziumból pedig Hájer Dániel és Bukovenszki Ádám szintén X. osztályos diákok látogattak a szatmárnémeti főgimnáziumba.

Dániel és Ádám közel két hete ismerkedik a romániai oktatási rendszerrel, Szatmárnémetivel és a Kölcsey diákközösségével. A hétköznapokon bentlakásban, a hétvégén pedig egy befogadó családnál voltak elszállásolva, szabadidejüket pedig kirándulással, városnézéssel töltötték. Pénteken újabb kiránduláson vehetnek részt: Nagybányára és környékére látogatnak a kölcseysekkel.

A fiúknak tetszett a város és élvezték a kölcseys diákok vendégszeretetét, közvetlenségét és kedvességét. Érdekesnek vélik a pszichológia és vállalkozás órákat, ugyanis az ő iskolájukban nincsenek ilyen tantárgyak, valamint meglepetést okozott számukra a matematika tananyag, mert a szinusz- és koszinusztétellel ők csak a jövő tanévtől ismerkednek.

A legjobban mégis a tanórák közötti szünetek tetszettek a cserediákoknak, hiszen a 10-15 percben lehetőségük nyílt barátkozni új „osztálytársaikkal", mesélhettek a miskolci életről és természetesen néhány jó poént is elsüthettek.

Egyébként a cserediákok a IX. és X. osztályokban egy PowerPointos összeállítás segítségével bemutatták iskolájukat, a Lévay József Református Gimnáziumot és Diákotthont, melyben jelenleg közel 700 diák tanul.

Március 9-15. között a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági és Informatikai Szakiskola vendégei Bereczki Réka XI. D osztályos és Varga Tímea XI. C osztályos diákok, a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium pedig Varga Helga (X. C osztály) és Horváth Lóránt (X. B) diákokat fogadta ugyanebben az időszakban.

Március 15-től Kaponyás Fannit és Somogyi Krisztinát, a Széchenyi István Közgazdasági és Informatikai Szakiskola XI. osztályos tanulóit, valamint Simon Júliát és Szegfű Tibort, a nyíregyházi gimnázium két X. osztályos diákját fogadja a Kölcsey.

Április közepén is cserediák program zajlik a Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium között. Nyíregyházára Bálint Zsuzsa és Kallós András tizenegyedikes diákok látogatnak majd, a kölcseysek pedig Drótos Debórát és Kecskés Bencét várják.

A cserediák programokban kiemelkedő tanulmányi eredményű, átlagosnál jóval érdeklődőbb, idegen nyelvet jól beszélő, más országok kultúráját elfogadni és megtanulni vágyó diákok vehetnek részt. A programoknak számos előnye van, de mindegyik diák más előnyeit élvezi. A diákok megtanulhatják értékelni mások kultúráját, betekintést nyerhetnek egy másik oktatási rendszerbe és akár új tananyagokkal is megismerkedhetnek, kirándulásokon vehetnek részt és életre szóló barátságokat köthetnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: