2019-06-26 11:45:31• hírek • MTI

Véletlenül rábukkantak a Notre-Dame összetört órájának másolatára

Egy poros templomi raktárban találták meg véletlenül a Notre-Dame tűzvészben összetört kétméteres órájának 19. századi másolatát, melynek alapján restaurálni lehet az értékes darabot.

Az eredeti óra a gótikus műemlék tornya alatt helyezkedett el, amely az áprilisi tűzvészben beomlott. Az óra eredeti rajzai eltűntek, csak a róla készült fényképek segíthettek volna a szakértőknek a helyreállításban. Múlt hónapban a Párizs északi részén álló Szentháromság-templomban leltározott Jean-Baptiste Viot francia órásmester, amikor belebotlott egy szinte tökéletesen ugyanolyan órába, mint a Notre-Dame-i. „Mintha csak egy elégett könyv másik példányát találtam volna meg” – mondta el az AFP francia hírügynökségnek.
 

Az órát körülbelül ötven évvel ezelőtt cserélték le a Szentháromság-templomban egy modern elektromos szerkezetre. Olivier Chandez, a Notre-Dame órájának karbantartója szerint „csodával határos” a másolat megtalálása. „Ha csak a fotók alapján kellett volna dolgoznunk, a következtetésekre hagyatkoztunk volna. Noha a másolat szinte pontosan egyezik az eredetivel, mégis vannak különbségek: a Notre-Dame órája kidolgozottabb volt, tehát nem tehetjük meg, hogy egyszerűen a régi helyére állítjuk ezt az újabbat” – magyarázta.
 

Egyelőre nincsenek konkrét tervek arról, hogy a leégett műemlék gigászi restaurálásakor – melyre eddig 850 millió euró (forint) gyűlt össze – foglalkoznak-e az órával is. A székesegyházban április 15-én tört ki a tűzvész, amelynek következtében leégett a tetőszerkezet és leomlott a kúp alakú huszártorony. Emmanuel Macron francia államfő elképzelése szerint öt éven belül újjáépítik a Notre-Dame-ot, de számos szakértő úgy véli, ennél hosszabb időre lesz szükség.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: