2012-07-10 16:10:02• hírek • Szatmár.ro

Véleményt mondott az alkotmánybíróság

A népszavazási törvény módosítása nem sérti az alaptörvényt, amennyiben biztosítják a választói névjegyzékben szereplő polgárok legalább felének a részvételét a referendumon - állapította meg a román alkotmánybíróság keddi ülésén.

A taláros testület a parlament által június 26-án elfogadott törvénytervezetet vizsgálta, amelyben a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) kezdeményezésére eltörölték a népszavazások érvényességi küszöbét.
Az alkotmánybírósági határozat szerint a referendum érvényességéhez elengedhetetlen a választói névjegyzékben szereplők többségének részvétele (több mint kilencmillió polgár). A törvénynek azt a részét nem kifogásolta a taláros testület, amely szerint a részvevők relatív többséggel döntenek a népszavazáson feltett kérdésről.
Mivel az alkotmányossági óvás elbírálásának késése miatt a törvénymódosítás nem lépett hatályba, a kormány múlt héten sürgősségi rendeletet hozott a népszavazás érvényességi küszöbének eltörléséről. Erre az alkotmánybírósági döntés szövege nem tér ki.

A sürgősségi kormányrendelet a múlt héten azonnal hatályba lépett, alkotmányossági vizsgálatot pedig csak az ombudsman kérhetett volna, de nem élt ezzel a jogával. Az ombudsmant az államfő leváltását könnyítő kormányrendelet elfogadása előtt két nappal cserélte le az USL-többség a parlamentben.
Az ombudsman leváltását is megtámadta az ellenzék az alkotmánybíróságon. Az óvást a taláros testület keddi ülésén elutasította.

Az alkotmánybíróság keddi döntéseit kommentálva Mircea Dusa, a Ponta-kabinet parlamenti kapcsolatokért felelős minisztere a Mediafax hírügynökségnek azt mondta, hogy az államfő leváltásáról július 29-ére kiírt népszavazást a hatályos (részvételi küszöb nélküli) sürgősségi kormányrendelet, nem pedig az alkotmánybíróság által véleményezett törvénytervezet alapján rendezik meg.

A bukaresti kormány közleményben szögezte le, hogy referendum-törvény ügyében meghozott alkotmánybírósági döntést "természetesnek tartja és kötelezettséget vállal betartására". A dokumentum ugyanakkor leszögezi, hogy a parlament dolga összhangba hozni a népszavazással kapcsolatos törvénykezést a keddi alkotmánybírósági döntéssel.
A parlament jelenleg vakáción van, az őszi ülésszak szeptemberben kezdődik.
A népszavazások és választások eredményét az alkotmánybíróság érvényesíti Romániában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: