2010-12-06 13:20:09• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Vegyes vélemények az új pártról

Eltérő vélemények láttak napvilágot a hétfői romániai sajtóban azzal kapcsolatosan, hogy indokolt-e új romániai magyar pártot létrehozni, s hogy az valóban segíti-e az autonómiatörekvések megvalósulását, avagy fokozza az erdélyi magyar közösség megosztottságát.

A mértékadó országos román napilapok némelyike csak rövid, tárgyszerű tudósítást közölt arról, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) székelyudvarhelyi küldöttgyűlésén egy új párt (az Erdélyi Magyar Néppárt) létrehozása mellett foglalt állást. A Gandul ugyanakkor kommentáló jellegű címet adott beszámolójának, s a cím szerint Tőkés László saját párt létrehozásával "hálálja meg" a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) azt, hogy két évvel ezelőtt támogatást nyújtott európai parlamenti képviselővé válásához.

Az erdélyi Krónika vezércikke szerint mindenesetre a Tőkés László fémjelezte szervezet újabb Rubicont lépett át. "Az EMNT-vezetőknek abban igazuk van, hogy az RMDSZ túlságosan is részévé vált a bukaresti politikai érdekcsoportoknak, és túlságosan is csupán a bukaresti alkuk függvényévé tette a romániai magyarság jogérvényesítését, ami által háttérbe szorult az autonómiaigény" - olvasható a lapban. A cikkíró szerint ahhoz is kevés kétség fér, hogy a Szász Jenő vezette Magyar Polgári Párt (MPP) csak kevés helyen tudott hiteles alternatívát nyújtani az RMDSZ-szel szemben. Az új párt helyzeti előnyben van az MPP-hez képest, hiszen míg a polgári párt indulásakor a Fidesz ellenzékben volt, az EMNT és a néppárt most egy erős, kétharmaddal rendelkező budapesti kormány támogatását tudhatja maga mögött - állapítja meg a szerző.

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) vezércikke kifejti: demokratikus és pluralista társadalmakban mi sem természetesebb annál, hogy a hasonló vagy azonos nézeteket valló honpolgárok szövetségekbe, mozgalmakba, pártokba tömörülnek, és ők maguk próbálják rendszerezni céljaikat, kialakítani eljövendő intézményeik működési kereteit. Bőven akad példa viszont arra is, hogy egy kisebb csoport összefog, és ő maga próbál nézeteinek ácsolni tömegtalapzatot - fűzi hozzá a szerző, aki szerint jelen esetben a második változatról van szó.

A kis csoport úgy érzékeli: a gazdasági-társadalmi megszorító intézkedések miatt a továbbra is kormányzati részvételt vállaló RMDSZ iránti rokonszenv a mélypontra zuhant, ugyanakkor nő a cselekvőképtelen MPP-ből kiábrándultak tábora is. Mindehhez még hozzájárul az RMDSZ várható meggyengülése az esetleges februári elnökváltás következtében - írja az ÚMSZ munkatársa. Szerinte a Fidesz-KDNP vezérelte pénzmegvonás az RMDSZ háttérintézményeitől szintén roppanthat az RMDSZ-en, az EMNT erdélyi demokrácia-hálózatára átutalt összegek viszont megteremthetik az új párt kialakításának logisztikai hátterét.


A hétvégén döntöttek  párt megalapításáról
A hétvégén döntöttek  párt megalapításáról



A kolozsvári Szabadság cikkírója úgy látja: a Tőkés-párt fő szándéka, hogy megkerülhetetlen tényezővé tegye magát az RMDSZ számára, és a két év múlva sorra kerülő parlamenti választáson erős alkupozícióból, minél több helyet követeljen magának egy esetleges közös listán. Kockázatos próbálkozás ez, hiszen egyrészt végleg kifulladhat Tőkés László márkanevének húzóereje, egy esetleges kudarc végképp bebizonyítaná, hogy az RMDSZ ellenzéke nem tud reális alternatívát felmutatni az érdekvédelmi szervezet által képviselt politizálással szemben - írja a Szabadság.

A Sepsiszentgyörgyön szerkesztett Háromszék szerint az új alakulatnak a szinte lehetetlent kell megpróbálnia: elhitetnie a romániai magyarsággal, hogy létezhet olyan szervezet, amely nemcsak szavazataikért ácsingózik, de hajlandó és képes teljesíteni ígéreteit, nem a hatalomért akar hatalmat, hanem eszközként van szüksége erre, és ha hitelt és voksokat nyer, képes békejobbot nyújtani politikai ellenfeleinek, vetélytársainak, megteremteni azt az összefogást, amely nélkül az erdélyi magyarság egyetlen jelentős célja sem érhető el.

A csíkszeredai Hargita Népe úgy vélekedik: az új párt majd vélhetően több támogatást kap Magyarországról, mint amennyit az MPP kapott annak idején.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: