2018-06-21 06:25:59• hírek • Oszkó Viktória

Vegyes érzelmekkel jellemezték a nyolcadikosok felmérőit a magyar iskolák igazgatói

Kedden délelőtt a tanügyminisztérium honlapján és az egyes vizsgaközpontban közzétették a nyolcadikosok által a képességvizsgán elért eredményeket. Szatmár megyében két diák is tízesre vizsgázott.

Arról kérdeztük a Református Gimnázium, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatóit, hogyan értékelik a gyerekek teljesítményét, illetve mennyire találták nehéznek a feladatokat.


A Szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatója, Póti Eduárd azt mondta, idén is inkább a matematika volt érdekes. A román nyelvvel gyakran meggyűlik a baja a magyar iskolában tanuló diákoknak, a magyar nyelv pedig általában jól sikerül. A matematika az, ami teljesen kétesélyes, beállítottság és fogékonyság kérdése is.


A tanárok úgy gondolják, hogy az 5-öshöz, illetve a kicsivel magasabb jegyhez elégséges szintet viszonylag könnyű volt megugrani, az igazán jó jegyek megszerzéséhéz viszont jól kellett tudni az anyagot. A Refi diákjai nem teljesítettek rosszabbul az előző évi átlaghoz képest, sőt, ha az óvások eredménye is visszaérkezik, még pozitívabb eredménnyel zárhatják a tanévet.


A Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatónője, Pataki Enikő úgy fogalmazott, vegyes érzelmekkel teli eredményekről beszélhetünk, hiszen a gyerekek amellett, hogy egyáltalán nem teljesítettek rosszul, mégsem tudták felvenni a versenyt azokkal a diákokkal, akik román iskolákban tanulnak. Több a vizsgatantárgy, a román nyelvre való felkészülés pedig elveszi az időt a matematikától, ami az eredményeken is meglátszik. Hozzátette, ez nem csak Szatmár megyét érintő probléma, az ország valamennyi magyar oktatási intézményét ugyanúgy jellemzi. 


Ádámkó István, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója annyit fűzött hozzá, hogy a matematika vizsga valóban okozott némi fejtörést a gyerekeknek. Elmondta, hogy nagyon kellett tudnia és igazán felkészültnek kellett lennie annak, aki 10-es szeretett volna kapni, de a 7-es, 8-as ostályzatokért is kellett dolgozni. A magyar és román vizsgákkal nem gyűlt meg a tanulók baja, mind az igazgató, mind a tanárok szerint ügyesen teljesítettek a diákok, amire jogosan lehetünk büszkék.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: