2009-10-03 14:32:34• hírek • MTI/AP/Reuters/AFP

Végül igent mondtak

Elfogadta az ír választópolgárok többsége az Európai Unió (EU) reformszerződését az erről rendezett második írországi népszavazáson - közölték szombaton egybehangzóan a szerződést támogató dublini kormány tagjai és a dokumentumot elutasító csoportok, nem sokkal a szavazatok összeszámlálásának megkezdése után.

Micheal Martin külügyminiszter, aki a lisszaboni szerződés elfogadása melletti kormányzati kampányt vezette, az RTE közszolgálati rádiónak nyilatkozva azt mondta: az igen szavazatok meggyőző erejű győzelmet arattak a pénteki referendumon. Úgy vélte, hogy a lisszaboni szerződés elfogadása jó Írország számára. Ezt azzal próbálta alátámasztani, hogy "szenvedélyesen" hisz abban, országa jövője az Európai Unióban (EU) van.

Dick Roche európai ügyekben illetékes ír államtitkár a francia hírügynökségnek az igenek "elsöprő erejű győzelméről" beszélt. Roche bízik abban, hogy a voksolás végeredménye azt mutatja majd, hogy a mintegy hárommillió választópolgár közül az urnák elé járulók 60 százaléka támogatta, s csupán 40 százaléka ellenezte a reformszerződést.

A lisszaboni szerződést elutasító civil szervezetek képviselői szintén az igen szavazatok győzelmét valószínűsítették. A Libertas szervezet vezetője, Declan Ganley úgy nyilatkozott, hogy a szerződés támogatói "nagyon meggyőző" győzelmet arattak. Ganley nem titkolta emiatti csalódottságát, szerinte a választók hibát követtek el. Az írek a tavaly júniusi, első népszavazáson még elutasították a reformszerződést.

A referendum végeredménye várhatóan szombat este válik ismertté. Az RTE jelentése szerint az első - a szavazatok kis részének összesítése alapján kapott - részeredmények mindazonáltal arra utalnak, hogy Dublin központi és északkeleti választókörzetében a szavazók 56 százaléka támogatta a szerződés elfogadását, a nyugat-írországi Galway (Gaillimh) városában pedig a 63 százaléka.

Az EU döntéshozatali mechanizmusát áramvonalasítani hivatott szerződést mind a huszonhét uniós tagállamának el kell fogadnia, de egyedül Írországban kötelező népszavazást kiírni róla. Dublin a tavalyi kudarc után - különböző engedményekért cserébe - beleegyezett abba, hogy újabb referendumot tartsanak.

A szerződés várható írországi elfogadása nyomást gyakorol majd Csehországra és Lengyelországra, hogy a többi tagország példáját követve sorakozzanak fel a reformszerződés támogatói mögé.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: