2011-10-24 08:54:01• hírek • Kocsis Zoltán

Végül a város fizeti a Kölcsey Ferenc Főgimnázium fűtését

A kormány késlekedése miatt végül Szatmárnémeti vezetősége úgy döntött, hogy a város fizeti a Kölcsey Ferenc Főgimnázium fűtésrendszerének felújítását. Szakemberek szerint van esély arra, hogy ideiglenesen a régi rendszert is üzembe tudják helyezni.

Komoly esély nyílt arra, hogy napokon belül csökkenjen a fűtés hiánya által okozott probléma a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban. A szakemberek egész hétvégén azon dolgoztak, hogy rá tudjanak csatlakozni a kantin rendszerére, amely az épület egyedüli működőképes hálózata. Az kantin fölötti részt már a hétvégén beüzemelték és komoly esély van arra, hogy egy másik szárny az előző bérlő által levágott levágott rendszerét is rá tudják erre kapcsolni. Ha ez sikerül, akkor ez kielégítő megoldást adhat addig, amíg el nem készül a teljesen új rendszer. Ennek megvalósításáról az intézmény és a város vezetői természetesen továbbra se mondtak le. Még akkor sem, hogy a román kormány egy váratlan akadályt gördített az útba.

Mert bár a kormányhatározat lassan két hete megszületett arról, hogy az Erdei István, Günthner Tibor és Varga Attila parlamenti képviselők által kilobbizott 900.000 lejt a Kölcsey fűtésrendszerére fordítják, a miniszteri rendelet továbbra sem született meg. „Márpedig miniszteri rendelet nélkül nem fordulhatunk az Országos Közbeszerzési Hatósághoz, mert ez elméletileg azt jelenti, hogy nincs meg a beruházáshoz szükséges tőke" magyarázta Kereskényi Gábor alpolgármester a szatmár.ro hírportálnak. „Éppen ezért összeültünk Csehi Árpád megyei tanácselnökkel és Ilyés Gyula polgármesterrel, s találtunk egy vészmegoldást: a város finanszírozza majd az összesen 630.000 lej értékű beruházást", mondta Kereskényi.

A politikus elmondta, hogy a pénz kiutalásáról nem kell döntenie a városi tanácsnak, mivel az az oktatási kereten belül történt átcsoportosítások révén szabadult fel. Ezzel együtt Szatmárnémeti képtelen egyszerre kifizetni a szükséges 630.000 lejt, ezért az idén csak 300.000-et utal át, a fennmaradó részt pedig a jövő évi költségvetésből különíti el.

Kereskényi elmondta, hogy nem hagyják veszni a képviselők által kiharcolt 900.000 lejt sem: ezt a Főgimnázium nyílászáróinak a kicserélésére fogják felhasználni. „A tervdokumentáció ezen a héten elkészül és akkor kidolgozzuk a keretszerződést is, így jövőre reményeink szerint ki tudjuk cserélni az ablakokat, ajtókat. Mivel műemléképületről van szó, ehhez különleges engedélyekre van szükség, ami több időt igényel, mint egy átlagos épület".

Mindemellett a múlt hét második felében a város közreműködésével megérkeztek a nagy teljesítményű hőbefújók, ám amennyiben sikeresen rá tudnak kapcsolódni a kantin rendszerére, akkor talán nem is lesz (mindre) szükség, árulta el Kereskényi Gábor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: