2009-04-09 11:18:00• hírek • MTI/Reuters

Újraválasztották Kim Dzsong Ilt

Az észak-koreai parlament újraválasztotta csütörtökön Kim Dzsong Ilt a legfőbb döntéshozó szerv, a  nemzetvédelmi bizottság elnökének  - jelentette a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség.

A sztálinista vezetésű ország alkotmányának értelmében ez a pozíció az államfőnek megfelelő legmagasabb vezetői tisztség. Kim újraválasztása a haderő és a nép "egyhangú akaratát" tükrözi - áll a KCNA jelentésében.
A tisztségében megerősített "Kedves Vezető" a tervek szerint személyesen fog elnökölni a márciusban megválasztott új parlament csütörtöki alakuló ülésén. Tavaly augusztusi állítólagos agyvérzése óta ez lenne az első jelentősebb nyilvános szereplése. Elemzők Kim egészségi állapotával hozták összefüggésbe, hogy az eredetileg tavaly augusztusra tervezett parlamenti választást indoklás nélkül elhalasztották.

Szakértők szerint a parlamentnek statisztaszerepe van csupán, a valódi hatalmi központ a nemzetvédelmi bizottság. A csütörtöki ülés valószínűleg jól koreografált előadás lesz, amely megerősíti pozíciójában a 67 éves Kim Dzsong Ilt.

A "Kedves Vezető" a "Nagy Vezér", Kim Ir Szen utóda családi és politikai értelemben egyaránt. Apja 1994-ben bekövetkezett halála után vette a világ egyik legkeményebb diktatúrájának irányítását. Amikor tavaly nyáron hirtelen eltűnt a nyilvánosság elől, kommentátorok rámutattak, hogy váratlan halála zűrzavart okozna a nyomorgó, és feltételezések szerint atomfegyverrel rendelkező országban. Három fia van, és elemzők szerint a következő időszak egyik fő kérdése az lesz, hogy melyiknek, mikor és hogyan adja át a hatalmat.

A propagandagépezet fokozatosan adagolta Kim visszatérését. Kezdetben fényképekkel illusztrált sajtóbeszámolók jelentek meg gyárakban vagy katonai bázisokon tett látogatásairól. Múlt vasárnap azt jelentette a KCNA, hogy a "Kedves Vezető" a műholdirányító központból nézte végig a rakétaindítást, amellyel Phenjan - állítása szerint - sikeresen Föld körüli pályára állított egy távközlési műholdat. Washington és szövetségesei úgy vélik, Phenjan valójában nem műholdat bocsátott fel, hanem a rakétát tesztelte, amivel két ENSZ biztonsági tanácsi határozatot is megsértett. Kedden az állami televízió videofelvételeket sugárzott a rakétaindításról, majd egy dokumentumfilm következett a diktátorról. Az volt az első mozgóképanyag, amelyet az észak-koreaiak láthattak Kim Dzsong Ilről állítólagos agyvérzése óta.

A koldusszegény ország nagyban függ a külföldi segélyektől. Hadászati képességeit, nukleáris fegyverkezési programját - és az annak leállítására vonatkozó ígéretet - rendszeresen ütőkártyaként használja a segélyekről folytatott alkudozásokban, rakétaalkatrészeket, a rakétaépítésben szerzett tapasztalatokat és technológiai tudását pedig bárkinek eladja, aki hajlandó fizetni érte.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: