2013-10-31 16:39:42• hírek • Kocsis Zoltán

Megveszi a város az Iparosotthont - fél millió eurót fizetnek érte

Közel két és fél évvel azt követően, hogy először felmerült annak ötlete, hogy a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal megvásárolja az Iparosotthont, csütörtökön a városi tanács rábólintott az üzletre.

A Kazinczy (Stefan cel Mare) utca 18. szám alatt álló Iparosotthon, vagy ahogy a szatmáriak ismerik, az egykori Popular mozi épületének megvásárlását Ilyés Gyula akkori polgármester javasolta még 2011 tavaszán. Akkor a városi tanács egy szakbizottságot alapított, amely megvizsgálta a lehetőséget, majd elutasította azt - elsősorban a magas ár miatt, amit az épület tulajdonosa kért. Az elmúlt két esztendőben azonban az ingatlan gazdája engedett követelményeiből, ami lehetővé tette, hogy a tanács csütörtökön megszavazza a vásárlást.

A két fél 547.000 euróban állapodott meg, ami értesüléseink szerint közel egyharmada annak az összegnek, amit két és fél évvel ezelőtt a tulajdonosok kértek.

Az Iparosotthont 1911-ben építették a szatmárnémeti iparosok. Eklektikus stílusú, azaz klasszicista és szecessziós elemek ötvözete található meg benne, és Tóásó Pál budapesti építész tervei alapján készült. Az épület alapterülete 2900 négyzetméter, ebből 2100 a hasznosítható felület. Egy alagsor, egy földszint és két fél emelet alkotja. Azért fél emelet, mert az egykori moziterem magában foglalja az első és a második emeletet is.

Az Iparosok Kamarája egykor könyvtárat, játék- és biliárdtermet, előadótermet létesített benne - ez utóbbiból lett később a mozi. A kommunista rezsim ugyanis államosította az ingatlant és mozit működtetett benne, a rendszerváltás után pedig az Urania 2005 Szövetség tulajdonába került.

Az elmúlt két éve azonban nem múlt el nyomtalanul az Iparotthon fölött: egyrészt fokozottabb ütemben hull a vakolat és a tégla az épületről, ám ennél jóval fontosabb, hogy nyíregyházi partnerekkel közösen a polgármesteri hivatalnak sikerült uniós forrásokat szerezni az épület teljes felújítására. Ekkor ismét felvetődött a vásárlás ötlete, ám a tanács ezt ismét elutasította. A pályázatot hosszas vita után 2012 februárban nyújtotta be a polgármesteri hivatal. Ugyanaz év augusztusában derült ki, hogy a pályázat nyert.

Ennek következtében a nyíregyházi és a szatmárnémeti épület rehabilitálására 1,9 millió euró vissza nem térítendő támogatást sikerült elnyerni az Európai Uniótól. Az összeg több mint fele, közel 1,1 millió euró az Iparosotthon újjászületését szolgálja. A kivitelezési szerződéseket alig másfél héttel ezelőtt, október 22-én írta alá a szatmárnémeti Silcomprest, a csíkszeredai Harbau és a kolozsvári K&K trió alkotta konzorcium. A tervek szerint a kivitelezési munkálatok 2014 elején kezdődnek és az év végére kell elkészülniük.

A tervben nem csak egyszerű tatarozás szerepel. Kicserélik a fűtés-, villany- és vízhálózatot, megfigyelő- és riasztórendszert építenek be, és egy 300 fős konferenciatermet alakítanak ki. Az elképzelések szerint a felújítás után egyfajta képzési központ működik majd az épületben vállalkozók számára.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: