2013-10-22 18:03:15• hírek • Kocsis Zoltán

Aláírták az Iparosotthon kivitelezési szerződését

Október 22-én, kedden pont került egy több mint két éves folyamat végére: megkötötték az Iparosotthon felújításáról szóló kivitelezési szerződést. Az ebben foglaltak szerint 2014 végéig ismét régi pompájában kell tündökölnie Szatmárnémeti egyik legpatinásabb műemléképületének.

A közbeszerzési pályázatra két ajánlat érkezett, ezek közül egy három cég alkotta konzorcium lett a befutó. A szatmárnémeti Silcomprest, a csíkszeredai Harbau és a kolozsvári K&K trió foghat hozzá a munkálatoknak. A következő három hónapban el kell készíteniük a részletekre lebontott kivitelezési tervet, hogy aztán tavasszal indulhasson a munka. Az épület teljes felújításának 2014 végéig kell elkészülnie.

A tervben nem csak egyszerű tatarozás szerepel. Kicserélik a fűtés-, villany- és vízhálózatot, megfigyelő- és riasztórendszert építenek be, és egy 300 fős konferenciatermet alakítanak ki. Az elképzelések szerint a felújítás után egyfajta képzési központ működik majd az épületben vállalkozók számára.

Az épületet 1911-ben építették a szatmárnémeti iparosok. Eklektikus stílusú, azaz klasszicista és szecessziós elemek ötvözete található meg benne, és Tóásó Pál budapesti építész tervei alapján készült. Az épület alapterülete 2900 négyzetméter, ebből 2100 a hasznosítható felület. Egy alagsor, egy földszint és két fél emelet alkotja. Azért fél emelet, mert az egykori moziterem magában foglalja az első és a második emeletet is.  Az Iparosok Kamarája egykor könyvtárat, játék- és biliárdtermet, előadótermet létesített benne - ez utóbbiból lett később a mozi. A kommunista rezsim ugyanis államosította az ingatlant és mozit működtetett benne, a rendszerváltás után pedig az Urania 2005 Szövetség tulajdonába került.

Ilyés Gyula egykori polgármester 2011 nyarának elején tette meg az első, még ingatag lépéseket az ingatlan megmentése érdekében: a városi tanács szakbizottsága viszont végül elutasította annak lehetőségét, hogy az önkormányzat megvegye az épületet.

Valamivel több, mint fél évvel később adódott annak lehetősége, hogy egy nyíregyházi partnerrel közösen pályázza meg a polgármesteri hivatal a renováláshoz szükséges összeget. Ehhez azonban bérleti szerződést kellett kötni az épület tulajdonosával. A városi tanács PSD-és frakciója (melynek tagja volt Dorel Coica jelenlegi polgármester is) egy maratoni rendkívüli ülés után elutasította ennek lehetőségét. Néhány héttel később azonban sikerült elfogadtatni a határozatot.

Ugyanazon évben, azaz 2012 augusztusában derült ki, hogy sikeres volt a pályázat: a két fél összesen 1,9 millió eurót kap a két kiszemelt épület rehabilitálására. Közben 2013 tavaszán arról tudósíthattunk, hogy téglák hullanak az épületről. Remélhetőleg ezt a jelenséget unokáink már nem fogják látni...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: